Застава Тителског граничарског пешадијског батаљона

.

 

 

 У Mузеју Војводине се чувају бројни предмети везани за војну историју овог подручја, а посебно је значајна Застава Тителског граничарског пешадијског батаљона.

 Као пешадијска јединица, Тителски граничарски пешадијски батаљон је добио уобичајену пешадијску црно-жуту заставу, коју је 24. јуна 1854. у Тителу посветио православни бачки владика Платон Атанацковић. Покровитељка заставе била је грофица Коронини, коју је приликом посвећења заступала супруга команданта Батаљона – потпуковника Вегмана.

 Лист Јавор из 1891. године доноси занимљиву причу о самом посвећењу заставе: „Благопокојни владика тада новосадско-бачки Платон напише представку батаљонској команди, у којој вели, да му је дошло до знања, да батаљонска команда хоће да нову заставу освети римокатолички свештеник; пошто пак највећи део војника припада источно православној вероисповести и пошто је најтоплија жеља свих да њихов свештеник освети речену заставу, а осим тога код батаљона постоји и војна црква, коју је поклонио негда бачки владика Јосиф плем. Шакабента, чини по дужности својој пажљивом батаљонску команду на све то моли, да се задоста учини праведној жељи храбрих ратника“.

 Након развојачења 1872. године, батаљонска застава је похрањена у олтару православне цркве у Тителу. Она се данас чува у Музеју Војводине под инв. бројем 6692.

 Застава је правоугаоног облика, димензија 137x150 цм. Израђена је од златног броката и црне свиле, а обрубљена златно-црним ресама. На црном пољу је темпером насликан златни двоглави орао; на његовим грудима се налази штит са четири оцила, а над штитом је круна. У левој канџи држи мач, а у десној скиптар. Над главама орла је круна. Исти златни орао се јавља и на другој страни заставе, с тим што се на његовим грудима налази штит са иницијалима цара Фрање Јосифа I.

 

Веселинка Марковић, музејски саветник – историчар