Изложба „Испит зрелости“ добитник награде „Михајло Валтровић“

.

0
0
0
s2sdefault

У Музеју Војводине је 9. октобра 2020. године, Музејско друштво Србије организовало доделу наградe „Михаило Валтровић“, коју већ традиционално додељује сваке године и то: установама, појединцима и ауторском тиму за постигнуте посебне резултате у развијању музејске делатности, током једне календарске године, као и награду за животно дело.

Ово признање се додељује у спомен на Михаила Валтровића (1839–1915), археолога, архитекту и историчара уметности, члана Српске краљевске академије, професора Велике школе, управника Народног музеја и оснивача Српског археолошког друштва, као и првог српског музеолога који је поставио темеље систематском сакупљању споменика културе на територији Србије.

У конкуренцији свих номинованих изложби, ове године, су стручњаци Музеја Војводине – Љубица Отић, музејски саветник и Чарна Милинковић, виши кустос добили ово престижно признање за посебно успешно остварен тимски пројекат – изложбу Испит зрелости.

Изложба, отворена у Музеју Војводине 16. маја 2019. године, представила је развој гимназијског образовања на простору данашње Војводине, са акцентом на завршни чин тог образовног процеса – матурски испит. Осмишљена је тако да пробуди најлепше емоције код посетиоца; да га врати у време гимназијских дана, полагање свог матурског испита, прославу матуре, прву лептир машну, свечану хаљину, свој одраз на матурском таблоу, али и да упозна тај важан догађај у животу сваког гимназијалца из давног 19. и прве половине 20. века.

Изложба се састојалa из два дела. Први део је представљао у потпуности реконструисану учионицу с краја 19. и почетка 20. века, која је садржала оригиналне скамије и наставна учила, важне историјске документе везане за полагање матурског испита као што су: записи комисија, ђачка сведочанства и књижице, школски извештаји и уџбеници. У другој целини изложени предмети, који су истовремено допринели њеној атрактивности, били су матурски таблои, школске униформе, мушка и женска грађанска одећа, са пратећим модним детаљима одређеног периода. Неки од изложених предмета припадали су ђацима некадашње Велике православне гимназије (данас Гимназије „Јован Јовановић Змај“).

Реализација ове изложбе укључила је већи број установа и институција културе. Треба истаћи да је изложба резултат веома успешне сарадње Музеја Војводине и еминентне новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“, али и 15 других школских установа и музеја, као и појединаца.

Изложбу је пратио репрезентативан и садржајан каталог.

Изложба је у Музеју Војводине трајала два месеца и током њеног трајања организована су, као што је и уобичајено, стручна вођења и креативне радионице. Пратио ју је и велики број разноврсних програма, међу којима се нарочито истичу три стручна предавања на тему одевања и друштвеног живота младих, а посебно занимљив био је избор за најлепши нови и стари матурски пано. Изложба је била и део програма Музеја Војводине у манифестацији Музеји за 10.

Аутори изложбе су настојали да уз помоћ пажљиво одабраних артефаката и богатог илустративног материјала, што више приближе посетиоцима матурски испит као улазницу у свет одраслих, и то у трајању од једног века - од половине 19. до половине 20. века. Колико су у томе успели, говори и број посетилаца на изложби (14.635), а нарочито признање од стране струке – Музејског друштва Србије. Велика заслуга припада Тијани Палковљевић Бугарски, која је ову изложбу предложила за награду.

Сузана Миловановић, историчар - музејски саветник,
руководилац Одељења за старију и културну историју