Предавање "Модерни нордијски ентеријер и намештај"

.

У среду, 29. марта у 19 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, одржаће се предавање  „Модерни нордијски ентеријер и намештај.“

Предавач је др Марко Тодоров.

Када су се 1960. године амерички председнички кандидати Џон Ф. Кенеди и Ричард Никсон, први пут у историји, суочили у директном телевизијском преносу, пажњу милиона гледалаца су осим дебате, привукле дрвене столице у којима су кандидати седели. Биле су то модерне столице једноставних и елегантних линија које је 1949. године пројектовао дански дизајнер намештаја Ханс Вегнер. У том тренутку, термин “скандинавски стил” (премда би примеренији назив био “нордијски” с обзиром да је, осим у скандинавским земљама, сличан приступ развијан и у Финској) већ је означавао синоним за функционалан и једноставан, али истовремено удобан и природан приступ обликовању простора и намештаја.

Корени препознатљиве естетике која се неретко везује за средину XX века, заправо сежу до његових првих деценија и тренутка у којем је, на северу Европе, дошло до преплитања вернакуларног дизајна и тада владајућег нордијског класицизма са идејама модерног покрета. У таквом контексту су формирани основни принципи модерног нордијског дизајна ентеријера и намештаја који су се, упркос свим технолошким, културолошким и економским променама током XX века, суштински, одржали до данас.

 

Промоција књиге "Соколски покрет у Војводини 1869-1941."

.

У уторак, 28. марта 2017. године, у 12 сати, Дунавска 35, одржаће се промоција књиге „Соколски покрет у Војводини 1869-1941“.

Књигу ће представити проф. др Зоран Милошевић, др Жарко Димић, Младен Булут, председник Друштва новинара Војводине и др Велимир Д. Шешум, аутор књиге.

 

Музеј Војводине на Салону књига

.

Музеј Војводине и ове године учествује на Салону књига у Новом Саду, и то у оквиру сарадње са Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. На штанду Секретаријата изложена су најновија музејска издања: Археолошка топографија општине Чока (2016), Добруџански ратници : каталог изложбе (2016), Рибари из равнице (2016), Stvaraoci : 70 godina omladinskih radnih akcija (2016). У оквиру програма Секретаријата одржана је промоција монографије Археолошка топографија општине Чока (9. марта), коју је пратила и филмска пројекција „Археолошка топографија Баната“.

Промоција монографије "Пивнички" и отварање изложбе слика

.

У уторак, 7. марта 2017. године у 13 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, поводом 35 година уметничког рада Милана Пивничког, магистра сликарства, одржаће се промоција монографије „Пивнички“ и отварање изложбе слика.

Књигу ће представити: Александра Стефанов, кустос - историчар уметности, Павле Станојевић, историчар уметности, Миле Игњатовић, историчар уметности.

Изложбу ће отворити мр Лидија Мустеданагић, заменик директора а присутне ће поздравити др Драго Његован, в.д. директора Музеја Војводине.

Машкарада - маскирана поворка 2017.

.

Музеј Војводине, у циљу неговања нематеријалне културне баштине  поводом Белих поклада,  традиционално организује (ове године двадесет и другу) Машкараду - маскирану поворку, којом се представљају већ заборављени покладни обичаји у Војводини. 

Ове године  учесници Машкараде  се окупљају у петак, 24. фебруара 2017. године, до 12 часова на платоу испред Музеја Војводине, Дунавска 37, које ће анимирати и забавити  Злата Салата и Оља Зоља.

Покладни обичаји у Војводини

.

У уторак, 21. фебруара у 19 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, одржаће се предавање „Покладни обичаји у Војводини“.

Предавач је Татјана Бугарски, виши кустос, етнолог.

Покладе представљају последњи дан пред почетак поста. У народној култури су за покладе везани бројни обичаји.

Маска је важан реквизит у народним обредима, нарочито у зимском циклусу и почетком пролећа, а веровало се да се помоћу ње човек ослобађа своје личности и добије магијску моћ у доба када сунце треба да победи сурову зиму. У Војводини је покладни опход под маскама најчешће симболично обилажење домаћинстава у којем учествују деца и омладина.

Симпозијум „Култура и идентитет Буњеваца“

.

Музеј Војводине, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, организује Симпозијум под називом „Култура и идентитет Буњеваца“.

Симпозијум ће се одржати у суботу, 18. фебруара 2017. године у просторијама Скупштине АП Војводине у Новом Саду, Владике Платона 2, са почетком у 10.30 часова.