Kонцерт Љубомира Љубе Манасијевића „Ој, Косово, Косово“

.

У четвртак, 29. августа 2019. године у 20 сати у Музеју Војводине биће одржан солистички концерт Љубомира Љубе Манасијевића под називом „Ој, Косово, Косово“.

Уметника ће пратити оркестар СЕРБИЈА, а специјални гост ће бити оперска певачица Зорица Белић.

На концерту ће бити изведене песме и музика везане за Косово и Метохију са одабраним песмама које је Манасијевић компоновао  протеклих деценија као што су Востани Сербије, Небо је високо Србијо, За Србију и слободу...

Такође један део програма биће посвећен патриотским песмама

које се увек радо слушају и певају попут: Седам сати удара, Хајдук Вељко и Тамо далеко, као и одабраним песмама из Војводине.

Ове и следеће године Љуба Манасијевић, мелод српски, обележава 30 година рада на српској музици.

Промоција књиге поезије „Песме моје душе“

.

У уторак, 30. јула 2019. године у 19.30 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, биће одржана промоција књиге поезије „Песме моје душе“ ауторке Маје Видаковић.

Са задовољством Вас позивамо да у амбијенту атријума Музеја Војводине  уживате у лирском доживљају песама и  звуцима флауте у извођењу Таре Видаковић.

Маја Видаковиц је рођена 1979. године у Сомбору. Студије француског језика и књижевности је завршила у Новом Саду, након чега је радила као професор у школи.

Од 2014.г живи и ради у Немачкој, где је и настала збирка песама Песме моје душе.

Избор најлепшег старог матурског таблоа

.

Поводом изложбе „Испит зрелости – Матуранти војвођанских гимназија од половине 19. века до 60-их година 20. века“, Музеј Војводине и Color Media Communications, организују коктел поводом избора за најлепши стари матурски табло, који ће се одржати 4. јула, у 17,30 часова (Дунавска 35). Жири чине познати грађани Новог Сада, управници музеја и галерија. У склопу догађаја присутни ће моћи да виде и пет победничких таблоа данашњих матураната чије ће проглашење бити 29. јуна 2019. године на отварању Summer Fest-а. Избор за најлепши матурски табло садашњице организовао је Color Media Communicatios уз подршку OPENS 2019, током протекла два месеца.

Новосадско дечје лето 2019. у Музеју Војводине

.

9. Новосадско БИГ дечије лето које ће ове године, по девети пут, бити одржано на бројним локацијамау Новом Саду, од 23. јуна до 30. августа, обележиће око 250 програма за децу узраста од 3 до 14 година.

Посебност овогодишње манифестације биће слоган “Дунав је наше море” под којим ће више од десет недеља програма бити осмишљено тако да говори о култури народа који живе у дунавској регији, на који начин се негују традиција и толеранција, чува екосистем, а биће речи и о историји локалних знаменитости, као што су Штранд и Петроварадинска тврђава. И ове године фокус ће бити на уметности и култури.

Традиционални водич (књижица) кроз 9. Новосадског БИГ дечијег лета штампан је у 12 хиљада примерака и подељена је деци 10. и 11. јуна.

Новосадско БИГ Дечије лето организује Дечији културни центар Нови Сад, уз подршку Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за образовање, тржног центра „БИГ“.

Програм можете преузети овде.

Пројекција документарне репортаже „Логорски дневник Боришке Штарк“

.

У Музеју Војводине у петак, 14. јуна 2019. године у 19 сати (Дунавска 37) биће одржана пројекција документарне репортаже Кароља Ковача „Логорски дневник Боришке Штарк“.

Наратор: МИРКО ШТАРК
Продуцент: MOМЧИЛO БАЈАЦ - BELAFONS PRODUKTIONS
Сниматељи: Саша Медоварски и Кристијан Ковач,
Превод: Едита Јанков
Текст читају: Снежана Петровић и Саша Видачек
Музика: Петао већ кукуриче (химна конц-логора Аушвиц-Биркенау) изводе: "Romengo, "Diva" и дуо Chazan Shimon Farkas & Chaim Farkas

Логорски дневник Боришке Штарк настао је после Другог светског рата у Новом Саду, под називом "Од Новог Сада (26. априла 1944.) преко транзитних и сабирних логора Бачке Тополе (Бајшајске касарне) и Киштарче (предграђе Будимпеште) логора уништења (Аушвиц - Биркенау) до радног логора система Матхаузенских подлогора у Ленцингу (у области Алпа у подручју Салцкамергут)“, коју је 4. маја 1945. године ослободила ИИИ Америчка Армија под вођством генерала Патона.

Дневник са мађарског је превео Боришкин син Егон, који је са сестром био жртва Холокауста. Егон је био заточеник сегединског затвора "Чилаг", док је Марта била у конц-логору Дахау.

Документарна репортажа снимљена је на аутентичним местима набројаних логора уз учесће: др Роберта Сабадоша - председника Савеза Јеврејских општина Србије, Јаноша Хаџија истраживачког новинара, др проф. Сите Сабоча, директора Холокауст музеја у Будимпешти.

Пројекат и серија су реализовани уз подршку САВЕЗA ЈЕВРЕЈСКИХ ОПШТИНА СРБИЈЕ, а медијски су га подржали: Телевизија Војводине, Новосадска телевизија, Јеврејска општина Новог Сада, Мађар со.

 

Пројекција филма ФК „ВОША 1989"

.

У Музеју  Војводине, у уторак 11. јуна у 20 сати (кино сала, Дунавска 37) одржаће се пројекција филма ФК "ВОША 1989".

Аутор филма је Мирослав Виславски, продуцент Друштво новинара Војводине, а извршни продуцент МВ агенција.

Поводом 30-тогодишњице освајања друге шампионске титуле ФК "Војводина" (након оне прве из 1966) о овом догађају у филмском запису сведоче најпозванији и најзаслужнији - играчи и чланови управе нашег најстаријег прволигаша, који је по други пут златним словима уписао име Новог Сада и Војводине у историју спорта Југославије и Србије.

Промоција књиге „Istoria Banatuli“

.

У Музеју Војводине ће се у петак, 7. јуна 2019. године у 12 сати  (Дунавска 35) одржати промоција књиге ISTORIA BANATULI, приређивача Виктора Нојмана.

На промоцији ће се присутнима обратити др Драго Његован, директор Музеја Војводине, проф. др Миодраг Милин, проф. др Слободан Бјелица и аутор проф. др Виктор Нојман.

Повезани чланци