Промоција књиге „Први модерни градоначелник Београда – монографија о Влади Илићу”

.

0
0
0
s2sdefault

У петак, 15. јуна 2018. године, у 19 сати, одржаће се промоција књиге „Први модерни градоначелник Београда – монографија о Влади Илићу” аутора Саше З. Станковића.

На промоцији ће говорити Др Драго Његован, директор Музеја Војводине, проф. др Предраг Марковић, рецензент и аутор. Аутор ће се посебно осврнути на делове Илићеве биографије везане за територију Војводине.

Рецензенти књиге су проф. др Предраг Марковић и др Иван Бецић.

Влада Илић (1882-1952) рођен је Власотинцу, био је најзначајнији индустријалац „Српског Манчестера“ (Лесковца) и најуспешнији градоначелник Београда између два светска рата (1935-1939). Оженио се Олгом Јовановић, унуком Лазара Дунђерског и сестричином Ленке Дунђерски. Управљао је конценом од 17 предузећа, од којих су нека била у Војводини (Зрењанин, Оџаци, Пландиште и Конак). За време његовог мандата Београд је добио: Панчевачки мост, Зоолошки врт, Београдски сајам, Вуков споменик, 20-ак школа, 10-ак здравствених установа… Илић је власник чувене ергеле Власина у Хајдучици, а његови су коњи забележили око 300 победа. Комунистичка власт га 1944. хапси и одузима му имовину, а судски је рехабилитован 2009. године.

- Помоција књиге о зету Дунђерских и градоначелнику Београда

- О власотиначко-београдској елити у "Српској Атини"

Повезани чланци