Музеји за 10 2019.

.

0
0
0
s2sdefault

Од 13. до 19. маја 2019. године у оквиру највеће националне музејске манифестације „Музеји за 10“, под слоганом „Музеји као средишта културе: Будућност традиције“, биће приказан богат програм, уз бесплатан улаз, за посетиоце музеја у Србији. Манифестација обухватa више догађаја и датума од међународног значаја: Међународни дан музеја, Недеља музеја и 15. Европска ноћ музеја.

Од 13. до 19. маја посетиоцима се пружа прилика да се у периоду од 10 до 22 часа упознају са музејским програмима у свом, али и у другим градовима Србије.

Током седам дана манифестације „Музеји за 10“ у Новом Саду ће, поред сталних поставки, у музејима и другим институцијама културе бити отворен низ тематских изложби, организован велики број предавања, концерата, филмских и видео пројекција, перформанса, представа, радионица за децу и одрасле. Придружите нам се у недељи испуњеној културним дешавањима.     

Ове године Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја се обележавају истог дана, у суботу 18. маја 2019. када ће музеји у Новом Саду радити до 24 часа.

Погледајте Водич за Нови Сад.

Током трајања Манифестације улаз је бесплатан.

Додатне информације о програмима на територији Србије можете погледати на: www.muzejisrbije.rs

Манифестација се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

 

ТЕМАТСКЕ ИЗЛОЖБЕ

- Испит зрелости – матуранти из војвођанских гимназија од половине ХIХ века до 60-их година ХХ века, Muzej Vojvodine, Dunavska 35

Изложба приказује историјски развој гимназија на простору Војводине, од друге половине 19. века (када се појављују први испити зрелости у српским гимназијама), до 60-их година 20. века (када почиње нови начин и приступ прославе матуре препознатљив и данашњим ђацима), а у питању су гимназије  које су и данас актуелне.

Oтвaрање: 15. мај 2019. године, 19 h

 


- Његово величанство Чекић
, Музеј Војводине, Дунавска 35

 

 

 

 

 

 


- Медицински инструменти др Милана Симоновића,
КБЦ Војводине, Хајдук Вељкова 1


ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ

- петак, 17. мај, 19 часова, Дунавска 35
Разговор о успоменама са матуре: Испит зрелости у знаку лептир машне

 

 


- Субота, 18. мај, од 10 до 24 сата, Дунавска 35-37
ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ


- 17 часова, Парк присаједињења
Радионица за децу узраста од 5 до 10 година: Музеји као средишта културе: Будућност традиције

 19,30 часова, Aтријум, Дунавска 35
Концерт хора Бајићеви славуји – 20 година рада

 

21,30 часова, Атријум, Дунавска 35
Игранка: Позив на твист – под сјајем звездa
Наступа:
Војвођански блуз бенд и Плесна школа Квин

 

 


СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ

Музеј Војводине, Дунавска 35

Војводина од праисторије до средине 19. века

АРХЕОЛОГИЈА

Археологија на сталној поставци Музеја Војводине представљена је у три дворане. Путем презентације највреднијих археолошких експоната допуњених савременим музеолошким принципима (реконструкције насеља и појединих објеката, фотографије, мапе, легенде) приказан је период од палеолита до касног средњег века. Наведена помоћна средства су коришћена за што боље дочаравање начина живота становништва, њиховог економског развоја, начина, сахрањивања, уметности и религије, од почетка насељавања човека на овим просторима.

ИСТОРИЈА

Историјски део сталне поставке приказује период од средњег века до друге половине 19. века.

 

 

 


ЕТНОЛОГИЈА

Етнолошки део сталне поставке приказује вишевековна преплитања словенских, угро-финских и германских народа на подручју Панонске низије и Подунавља које је довело до заједничког живота бројних етничких група на данашњој територији Војводине – Срба, Мађара, Словака, Румуна, Русина, Хрвата, Немаца и других. У историјском развоју сви народи су сачували и одређене посебности – обичаје, народну ношњу и слично.

 

СТАРА ГРАДСКА УЛИЦА

У оквиру сталне поставке Музеја Војводине представљена је једна војвођанска градска улица у првим деценијама XX века. Она се хронолошки надовезује на део Поставке који се односи на привредну историју ових крајева. Пажљиво одабрани, оригинални и аутентични предмети воде посетиоца у минулу епоху на један другачији и нов начин. Да би му била приближена атмосфера тог времена, ова карактеристична војвођанска градска улица је импровизована, и то кроз фотографије значајнијих објеката и аутентичне излоге фотографског атељеа, кројачке радионице, салона модисткиње, апотеке, трговине играчака и порцулана.

 

 


Музеј Војводине, Дунавска 37

Војводина у 20. веку
У новијој згради Музеја Војводине (Дунавска 37), наменски изграђеној 1970. године по пројекту архитекте Ивана Витића за Музеј социјалистичке револуције Војводине и након интеграције са Војвођанским музејом 1992. године у јединствени Музеј Војводине, у њу је смештено Одељење за новију историју које се бави истраживањем, прикупљањем, обрадом, заштитом и презентацијом музејског материјала из историје Војводине у 20. веку и постављена стална изложба која приказује политичку, привредну и војну историју Војводине од 1918. до 1945. године. Зграда музеја, заједно са екстеријером и сталном изложбом, сама по себи има споменично обележје и представља једну нераскидиву целину.
На сталној поставци је изложено, обиље прворазредног музеолошког материјала, из депоа збирки Одсека за новију историју. Ти артефакти су незаобилазна материјална сведочанства историјских догађања на простору Војводине у првој половини 20. века.
Први светски рат представљен је изложбом Невидљиви фронтови – Први светски рат и Војводина путем бројних оригиналних предмета – докумената, војничких униформи и опреме, одликовања, плаката и других експоната, као и различитог илустративног материјала кроз тематске целине: политичке прилике у Војводини (тада у саставу Аустро-Угарске) уочи рата, Сарајевски атентат, почетак рата и балканско ратиште 1914, Солунски фронт, репресија у Војводини, аустроугарска пропаганда, позадинска дешавања, добровољци у српској војсци, Велика народна скупштина у Новом Саду, односно дани присаједињења Војводине новој држави.
Периодом између два светска рата, на сталној поставци, доминирају политички догађаји и личности, привредни развој, колонизација и изградња инфраструктуре.
Антифашистичка борба нашег народа и учешће Црвене армије у борбама на нашем тлу, представљена је на сталној поставци детаљније и разноврсније, тако да даје једну незаобилазну едукативну форму и поуку о Другом светском рату.


Музејском комплексу Кулпин
, Трг ослобођења 7, Кулпин

Музејски комплекс у Кулпину обухвата језгро насеља из друге половине 18. и прве половине 19. века. Овај комплекс чине два дворца са помоћним објектима, која су саградили чланови властелинске породице Стратимировић, као и парк, стара зграда школе, српска православна црква и парохијални дом. Иако историјски не припадају истом времену, комплекс чине и словачка евангелистичка црква грађена 1875–1879, и родна кућа патријарха Георгија Бранковића реконструисана у српску вероисповедну школу 1899.


Етно парк "Брвнара" у Бачком Јарку
, Новосадска улица, Бачки Јарак

Етно парк "Брвнара" у Бачком Јарку - завичајна музејска збирка етнолошко-историјског карактера, настала је на основу иницијативе становника Бачког Јарка, колониста из Босанске Крајине. Идеја о њеном стварању потекла је 1946. године, са жељом да се сачува сећање на стари завичај.

 

Повезани чланци