Рат и хумор 1914-1918.

.

Изложба Института за историју оглашавања из Београда „Рат и хумор 1914-1918“, аутора Владимира Чеха и проф. др Милана Ристовића, биће отворена у Музеју Војводине 30. јануара 2020. године у 12 часова.

Циљ изложбе је да прикаже утицај хумора и сатире у штампаним медијима током Првог светског рата, кроз излагање историјских докумената, новинских чланака, магазина, плаката и разгледница. Изложба показује како су рат и хумор обележили медије, оглашавање и пропаганду између 1914. и 1918. године.

Централно место на изложби имају две књиге са илустрацијама чувеног холандског карикатуристе Лујса Ремеркерса, због чијих је радова Немачка оптужила Холандију за кршење ратне неутралности. Књиге, за које је предговор написао бивши амерички председник Теодор Рузвелт, Михајло Пупин 1932. поклања Београдском универзитету, што потврђује својим потписом.

Ново лице Новог Сада – приче из Легата Јована Дејановића

.

У среду 15. јануара 2020, у 13 часова у холу Српског народног позоришта отвара се изложба Музеја Војводине „Ново лице Новог Сада – приче из Легата Јована Дејановића.“

Изложба је настала из жеље да се јавности презентују бројни предмети, фотографије и документа из Легата који је Јован Дејановић 2017. године даривао Музеју Војводине. Посредством дароване грађе кустоси Дејан Болорин и Војислав Мартинов приказаће најважније моменте из историје развоја Новог Сада у периоду од 1974. до 1982, односно у време два мандата градоначелника Јована Дејановића.

Изложбa је реализована уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Градске управе за културу Новог Сада.

Епоха Јована Дејнаовића остала је упамћена као време динамичног развоја Новог Сада у којем су остварени бројни пројекти који су трајно променили лице града. Изграђен је Мост слободе, зграда СНП-а, СПЕНС, већи број основних школа и предшколских установа. Такође су тих година подигнути нови стамбени блокови на Лиманима, а започета је и изградња Новог Насеља. Тих година центар Новог Сада је претворен у шеталиште, а бројне високе делегације су посећивале град који је прерастао у прави регионални политички, туристички, индустријски и културни центар.

Годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине „Објективно“

.

У понедељак, 23. децембра, 19 сати (Дунавска 35) отвара се седма годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине „Објективно“.

Селектор овогодишње изложбе је доајен фотографије Геза Ленерт који ове године прославља 50 година бављења фотографијом.

На изложби ће бити представљено 30 еминетних аутора са око 60 радова.

Том приликом у холу Музеја Војводине биће отворена и самостална изложба фотографија фоторепортера Андраша Отоша уприличена поводом 30 година професионалног рада и поводом 75 година дневног листа Мађар Со у којем је Отош и уредник фотографије.

ЗЛАТНО ОКО - ретроспективна изложба награђених фотографија 1961-1993.

.

У уторак, 10. децембра у 12 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 35), отвара се изожба ЗЛАТНО ОКО - ретроспективна изложба награђених фотографија 1961-1993.  

ВАСКРС ЗЛАТНОГ ОКА – или шта је Нови Сад имао, а шта сад нема?

Први пут, после три деценије, Задруга МЕДИЈАКУЛТ и Друштво новинара Војводине, пред љубитеље и поклонике фотографије, као и најширу јавност, износи преостале оригиналнe радовe 50 аутора, из 50 земаља, као и дела двадесетак најбољих овдашњих стваралаца, који су, од 1961. до 1993, као најбољи светски мајстори фотографије успели да се изборе за престижно признање - статуету Златно око.

Награђена остварења са некадашњег Светског бијенала уметничке фотографије, која су они несебично даровали граду, потсећају на неиспуњену жељу да Нови Сад добије Музеј фотографије.

Фестивал фотографије - Нови Сад и Новосађани

.

У среду, 4. децембра у, 19 сати, отвара се Други фестивал фотографије изложбом најбољих радова на тему НОВИ САД И НОВОСАЂАНИ.

Организатор Другог фестивал фотографије је Центар за креативно стваралаштво ГАЛАТЕА у сарадњи са Градом Новим Садом и Градском управом за културу.  

Изложба је отворена до 11. децембра када ће најбољим учесницима бити уручене вредне награде.

Војне капе и шлемови од средине 19. до средине 20. века

.

У понедељак, 25. новембра у 12 сати у Музеју Војводине отвара се изложба ВОЈНЕ КАПЕ И ШЛЕМОВИ ОД СРЕДИНЕ 19. ДО СРЕДИНЕ 20. ВЕКА.

Изложба Војне капе и шлемови од средине 19. до седине 20. века, из колекције новосадског колекционара Дејана Крагића, аутора Зорана Вељановића, кустоса историчара и архивског саветника, приказаће четрдесетак музејских предмета који су хронолошки сложени по периодима, државама и родовима.

Црвена нит на изложби је војна капа српске/југословенске војске „шајкача“.

Поред шајкача, шапки и шлемова српске војске приказани су и војне капе и шлемови Централних сила, Антанте, СССР и САД.  

Материјал до сада није излаган нити виђени у војвођанским музејима, а његова репрезентативност представља несвакидашњи догађај како за лаичку тако и за стручну јавност. Путем изложбе и пратећег каталога посетиоци ће моћи да завире у свет милитарија, неизоставног дела војне опреме који су носили војници на простору југоисточне Европе током 100 година (од средине 19. до средине 20. века).     

Културне миротворне суштине Новог Сада

.

У петак, 15. новембра, у 12 сати, у Малом изложбеном салону у Музеју Војводине, а у организацији Фондације Матица мира Нови Сад биће отворена самостална, ауторска, мултимедијална, картографска и миротворна изложба Војислав Д. Девића КУЛТУРНЕ МИРОТВОРНЕ СУШТИНЕ НОВОГ САДА - Презентација културних, религиозних, урбаних, хуманих и миротворних суштина Новог Сада, европске престонице културе 2021. године.

На изложби присутнима ће се обратити: Далибор Рожић, члан градског већа за културу, мр Синиша Јокић, директор Градског завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Драган Којић, директор Градске библиотеке, Боривој Попржан, председник Ликовног круга и аутор.

Изложбу ће пратити и два округла стола: 15. новембра од 15 часова (округли сто води доцент др Срђан Дамњановић и аутор) и 28. новембра од 15 часова (округли сто води проф. др Зорица Кубурић и аутор).

Повезани чланци