"Музеј за децу" у Зрењанину

.

0
0
0
s2sdefault

У четвртак, 11. маја у Народном музеју у Зрењанину отворена је изложба  Музеја Војводине Музеј за децу.

 Ово гостовање је резултат сарадње две институције, али и одговор на тему манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, Музеј у гостима.

Ауторски тим изложбе чине: Лидија Баљ музејски саветник-археолог, Татјана Бугарски, виши кустос-етнолог, Слађана Велендечић, кустос-педагог и Александра Стефанов, кустос-историчар уметности.

Музеј за децу осмишљен је да најмлађим посетиоцима приближи културно наслеђе и музеј као установу, али и као место учења кроз игру. 

Надлежни кустоси у зрењанинском музеју су Бранка Бабић, кустос-етнолог и Невена Дујин Грковић, кустос педагог.

Поред ове изложбе, свечано је отворена и изложба Етнолошког одељења Народног музеја у Зрењанину: Благо нама децама што смо таки мали – Детињство у традиционалној породици.  Ауторке изложбе и њеног пратећег каталога су Бранка Бабић, кустоскиња-етнолошкиња и мр Рајка Грубић, музејска саветница.

На отварању ове две изложбе, којима у Зрењанину почиње манифестација Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, присутнима су се обратили директорица зрењанинског музеја Јелена Гвозденац Мартинов , заменица директора Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац, ауторке изложбе Благо нама децама што смо таки мали - Бранка Бабић и Рајка Грубић, а у име ауторског тима Музеја за децу Слађана Велендечић. 

Изложба је свечано отворена песмом Душка Радовића Благо нама децама кад смо таки мали.