Чуруг на удару империја - 20 година археолошке експедиција

.

0
0
0
s2sdefault

Изложба, која се отвара 30. јануара 2018. године, у 19 часова (Дунавска 35) приказаће резултате највеће археолошке експедиције у Војводини, у последњих пола века. Изложбу ће отворити Алексеј Гендјевич Фурасјев, археолог из Државног музеја Ермитаж у Санкт Петербургу. Аутор изложбе је Станко Трифуновић, музејски саветник - археолог.

Од  локалитета који је био готово непознат, Стари виногради у Чуругу, су постали значајан појам у српској археологији. Археолошки парк у Чуругу, за сада идеја која је произашла из сазнања о богатству налазишта, али и темељне анализе услова за њено остварење, повезује науку и културу са туризмом и привредом, чему теже напредна друштва.

Основна идеја изложбе је да посетиоцу што верније дочара свакодневни живот минулих епоха, од млађег гвозденог доба до краја турске власти. Од дечје колевке, преко заната и ратовања до односа према мртвима и религије. Кроз предмете свакодневног живота, али и ретке, старе записе оновремених историчара, изложба ће осветлити давно настале историјске појмове и имена народа који постоје и данас, док су други остали само у историјском памћењу. Трагове бурних догађаја који су обликовали будућност овог дела Европе, открили су и препознали археолози, међу листовима највеће историјске књиге на Свету, у земљи, којом данас ходимо и исписујемо њене нове странице.

Стара идеја музејских дијарама, примењена првобитно пре више од сто година, сада ће бити реализована савременим техничким средствима, новим технологијама у форми компјутерске анимације и проширене стварности. 

После приказивања у Новом Саду, изложба се као гостујућа, сели у Историјски музеј Србије у Београду, од јуна до новембра 2018. године.

Археолошко налазиште "Чуруг - Стари виноград" 

Апликација за мобилне телефоне "Чуруг на удару империја" 

 

 

 


 

Фото: Милица Ђукић и Никола Стојановић

 

Повезани чланци