Портрети и сећања

.

0
0
0
s2sdefault

У четвртак 19. фебруара 2015. године у 19 часова отвара се изложба "Портрети и сећања" у Музеју Војводина, Дунавска 37, Нови Сад.

Изложба ће приказати преко 1000 фотографија чланова Јеврејске заједнице Србије из периода пре Холокауста. Фотографије су прикупљене из породичних албума преживелих Холокауста и архива Јеврејског историјског музеја. Ови изванредни снимци, по први пут приказани заједно у јавности, иИлуструју невероватну разноликост људи, особеност њихових појављивања, догађаја, ситуација и места. Нажалост, приказују само делић заједнице која је постојала пре Холокауста. Само неколико година након што су ове фотографије снимљене, нацисти и њихови сарадници покушаће да убију све Јевреје у Србији. Шокантан контраст између ових изванредно животних снимака пре Холокауста и онога што знамо да је уследило потом, провлачи се као незаобилазан подтекст целе изложбе.

Фотографије су прикупљење у оквиру иницијативе Савеза јеврејских општина Србија да се оформи дигитална база фотографија Јеврејске заједнице Србије из периода пре Холокауста, и забележе сећања преживелих Холокауста о животима људи који су снимљени на тим фотографијама.

Уз изложбу је осмишљен пратећи образовни програм за децу школског узраста. Деца ће добити прилику да учествују у радионицама које обрађују теме као што су јеврејски обичаји, симболи, традиција, као и питања Холокауста и дискриминације. Надамо се да ћемо уз помоћ изложбе и образовног програма успети да младим генерацијама пренесемо знање о прошлости, како будуће генерације никада више не би прошле кроз страдања и патње жртава Холокауста. Више информација можете наћи на вебсајту www.jevrejipamte.org или ако пошаљете е-mail са питањима на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Изложба ће бити отворена за јавност сваког радног дана од 11 до 19 часова, а викендом од 11 до 18 часова. Музеј не ради понедељком.
Изложба ће трајати до 15. марта 2015. године,

Изложба се после Новог Сада сели у Суботицу (19. марта до 7. априла 2015), Зрењанин (9. априла до 30. априла 2015), Београд (10. маја до 31. маја 2015) и Шабац (04. јуна 21. јуна 2015). У септембру/октобру гостоваће у Нишу и Крагујевцу (тачни датуми биће саопштени накнадно).

Повезани чланци