Izložba „Ispit zrelosti“ dobitnik nagrade „Mihajlo Valtrović“

.

0
0
0
s2sdefault

U Muzeju Vojvodine je 9. oktobra 2020. godine, Muzejsko društvo Srbije organizovalo dodelu nagrade „Mihailo Valtrović“, koju već tradicionalno dodeljuje svake godine i to: ustanovama, pojedincima i autorskom timu za postignute posebne rezultate u razvijanju muzejske delatnosti, tokom jedne kalendarske godine, kao i nagradu za životno delo.

Ovo priznanje se dodeljuje u spomen na Mihaila Valtrovića (1839–1915), arheologa, arhitektu i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije, profesora Velike škole, upravnika Narodnog muzeja i osnivača Srpskog arheološkog društva, kao i prvog srpskog muzeologa koji je postavio temelje sistematskom sakupljanju spomenika kulture na teritoriji Srbije.

U konkurenciji svih nominovanih izložbi, ove godine, su stručnjaci Muzeja Vojvodine – Ljubica Otić, muzejski savetnik i Čarna Milinković, viši kustos dobili ovo prestižno priznanje za posebno uspešno ostvaren timski projekat – izložbu Ispit zrelosti.

Izložba, otvorena u Muzeju Vojvodine 16. maja 2019. godine, predstavila je razvoj gimnazijskog obrazovanja na prostoru današnje Vojvodine, sa akcentom na završni čin tog obrazovnog procesa – maturski ispit. Osmišljena je tako da probudi najlepše emocije kod posetioca; da ga vrati u vreme gimnazijskih dana, polaganje svog maturskog ispita, proslavu mature, prvu leptir mašnu, svečanu haljinu, svoj odraz na maturskom tablou, ali i da upozna taj važan događaj u životu svakog gimnazijalca iz davnog 19. i prve polovine 20. veka.

Izložba se sastojala iz dva dela. Prvi deo je predstavljao u potpunosti rekonstruisanu učionicu s kraja 19. i početka 20. veka, koja je sadržala originalne skamije i nastavna učila, važne istorijske dokumente vezane za polaganje maturskog ispita kao što su: zapisi komisija, đačka svedočanstva i knjižice, školski izveštaji i udžbenici. U drugoj celini izloženi predmeti, koji su istovremeno doprineli njenoj atraktivnosti, bili su maturski tabloi, školske uniforme, muška i ženska građanska odeća, sa pratećim modnim detaljima određenog perioda. Neki od izloženih predmeta pripadali su đacima nekadašnje Velike pravoslavne gimnazije (danas Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“).

Realizacija ove izložbe uključila je veći broj ustanova i institucija kulture. Treba istaći da je izložba rezultat veoma uspešne saradnje Muzeja Vojvodine i eminentne novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, ali i 15 drugih školskih ustanova i muzeja, kao i pojedinaca.

Izložbu je pratio reprezentativan i sadržajan katalog.

Izložba je u Muzeju Vojvodine trajala dva meseca i tokom njenog trajanja organizovana su, kao što je i uobičajeno, stručna vođenja i kreativne radionice. Pratio ju je i veliki broj raznovrsnih programa, među kojima se naročito ističu tri stručna predavanja na temu odevanja i društvenog života mladih, a posebno zanimljiv bio je izbor za najlepši novi i stari maturski pano. Izložba je bila i deo programa Muzeja Vojvodine u manifestaciji Muzeji za 10.

Autori izložbe su nastojali da uz pomoć pažljivo odabranih artefakata i bogatog ilustrativnog materijala, što više približe posetiocima maturski ispit kao ulaznicu u svet odraslih, i to u trajanju od jednog veka - od polovine 19. do polovine 20. veka. Koliko su u tome uspeli, govori i broj posetilaca na izložbi (14.635), a naročito priznanje od strane struke – Muzejskog društva Srbije. Velika zasluga pripada Tijani Palkovljević Bugarski, koja je ovu izložbu predložila za nagradu.

Suzana Milovanović, istoričar - muzejski savetnik,
rukovodilac Odeljenja za stariju i kulturnu istoriju