Novogodišnje čestitke i motivi na njima

.

0
0
0
s2sdefault
Čestitka, 1906. godina

Slanje novogodišnjih čestitki se na našim prostorima smatralo važnim društvenim činom. Jedna porodica je redovno slala čestitke svojim rođacima, prijateljima, poznanicima i poslovnim partnerima, pa čak i mušterijama. Krajem 19. i početkom 20. veka su se slale uvozne čestitke, što je uticalo na pojavu velikog broja motiva koji simbolizuju ovaj praznik. Kasnije su se čestitke štampale i kod nas.

Čestitka, 1932. godina

Na prednjoj strani novogodišnjih čestitki  nalazila se ilustracija sa sledećom ikonografijom: kompozicija sa različitim simbolima sreće (poput dimnjačara, deteline sa četiri lista, praseta, pečurke itd.); idilični zimski pejzaž; grad pokriven snegom, sa zvonikom ili satom; kompoziciju sa bocom šampanjca ili nekim drugim pićem, čašom; sat sa kazaljkama koje pokazuju ponoć; kalendar na kojem je obeležen 1. januar; srećna i zadovoljna deca sa poklonima, najčešće sa igračkama.

Čestitka, 1933. godina

Uz ilustrativni deo obično je bio i odštampan tekst: Srećna Nova Godina, Sretna Nova Godina, Srećni novogodišnji praznici, Česti nemačkom –  Fröhliches Neujahr (Srećna Nova godina), Herzlichen Glückwunsch zum neuen Jahre (Sve najbolje u Novoj godini), Viel Glück im neuen Jahre (Puno sreće u Novoj godini), Hercliche Neujahrsgrüsse (Srećni novogodišnji praznici); slovačkom – Šťasný Nový Rok (Srećna Nova godina), Šťastlivé Vianoce (Srećan Božić), engleskom – Happy New Year (Srećna Nova godina), Merry Christmas (Srećan Božić); italijanskom – Buon Anno (Srećna Nova godina); francuskog: Bonne Année (Srećna Nova godina); slovenačkom jeziku – Srečno novo leto (Srećna Nova godina ).

Sveće su čest motiv božićnih, uskršnjih, novogodišnjih i drugih čestitki. U narodu vlada verovanje da paljenje sveća, koje šire blagu svetlost, štiti od raznih nedaća.

Čestitka, 1907. godina

Detelina sa četiri lista je, takođe, čest motiv na čestitkama. Kao jedan od simbola sreće, ona se javlja u kombinaciji sa različitim cvetovima, borovim granama, pečurkama, golubovima, potkovicama, kockicama, jelenima, prasetom, kalendarom na kojem je obeležen 1. januar i satom. Detelina se kao motiv javlja ne samo na božićnim i novogodišnjim nego i na uskršnjim, rođendanskim, ljubavnim i drugim čestitkama

Čestitka, 1929. godina Čestitka, 1930. godina

Odžačar je simbol sreće, te se pojavljuje na čestitkama. On je najčešće prikazan na krovu, odžaku, sa merdevinama i četkom. Uz njega se javljaju i simboli poput potkovice, deteline sa četiri lista i cveća.

Čestitka, 1913. godina

Patuljci se najčešće pojavljuju na novogodišnjim čestitkama, i to kao simboli tajnih snaga i saznanja o skrivenom blagu.

Čestitka, 1931. godina

Sat sa kazaljkama ili peščani sat veoma je čest novogodišnji motiv. On simbolizuje protok vremena i najavljuje ponoć, kao momenat ispraćaja stare i početak nove godine.

Čestitka, 1936. godina

Crvena pečurka sa belim tufnama ili muhara još je jedan od simbola sreće vezanih za nastupajuću godinu. Ona se pojavljuje u kombinaciji sa detelinom sa četiri lista, decom ili prasetom.

Čestitka, 1910. godina

Zlatnim i srebrnim ukrasima isticana je pomenuta simbolika. Stilizovani ukrasi (linije, okvire), natpisi ili posuti prah  uticali su na to da čestitke budu raskošnije i svečanije, što i priliči ovim velikim praznicima.

Čestitka, 1921. godina

Milkica Popović - muzejska savetnica