Raritet u Zbirci knjiga i brošura – Šekspir na filmu do 60-tih godina

.

Biblioteka Matice srpske jedna je od najkompletnijih bibliotaka u Srbiji. Gotovo da nema knjige ili druge publikacije koja se ne može naći u njenim fondovima. Ipak, postoji jedna publikacija koja se ne može naći čak ni u Biblioteci Matice srpske, ali se od pre nekoliko godina jedan primerak ove retke publikacije nalazi u Zbirci knjiga i brošura Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Reč je o brošuri „Šekspir na filmu“ autora Vladimira-Vlade Petrića (1928–2019), poznatog reditelja i filmskog teoretičara, koju je izdala Jugoslovenska kinoteka 1964. godine.

U ovoj neobimnoj knjizi nalazi se kompletan prikaz filmskih ekranizacija dela Vilijema Šekspira do vremena kada je napisana. Za svaki film dati su podaci o reditelju, scenaristi, glumačkoj podeli, kostimografima i scenografima itd. Ona predstavlja dragocen priručnik, kako za proučavaoce rane istorije filma, tako i za proučavaoce Šekspirovih dela.

Brošura je nabavljena preko sajta „Kupindo“, na inicijativu grupe kustosa Odeljenja savremene istorije, koji su je, uvidevši njen značaj, nabavili ličnim sredstvima.

Do ideje za nabavku ove brošure došlo se u leto 2016, kada je u Kulturnom centru Novog Sada prikazivan ciklus filmova snimanih po Šekspirovim delima, sa Lorensom Olivijeom u glavnim ulogama. Uvodno predavanje održao je upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović, koji je tokom predavanja pomenuo ovu retku publikaciju. Kada smo proverom u sistemu COBBIS utvrdili da Biblioteka Matice srpske zaista ne poseduje „Šekspira na filmu“, doneta je napred pomenuta odluka da se brošura nabavi.

Dr Predrag Bajić, viši kustos – istoričar