Muzeji za 10 2019.

.

Od 13. do 19. maja 2019. godine u okviru najveće nacionalne muzejske manifestacije „Muzeji za 10“, pod sloganom „Muzeji kao središta kulture: Budućnost tradicije“, biće prikazan bogat program, uz besplatan ulaz, za posetioce muzeja u Srbiji. Manifestacija obuhvata više događaja i datuma od međunarodnog značaja: Međunarodni dan muzeja, Nedelja muzeja i 15. Evropska noć muzeja.

Od 13. do 19. maja posetiocima se pruža prilika da se u periodu od 10 do 22 časa upoznaju sa muzejskim programima u svom, ali i u drugim gradovima Srbije.

Tokom sedam dana manifestacije „Muzeji za 10“ u Novom Sadu će, pored stalnih postavki, u muzejima i drugim institucijama kulture biti otvoren niz tematskih izložbi, organizovan veliki broj predavanja, koncerata, filmskih i video projekcija, performansa, predstava, radionica za decu i odrasle. Pridružite nam se u nedelji ispunjenoj kulturnim dešavanjima.     

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019. kada će muzeji u Novom Sadu raditi do 24 časa.

Pogledajte Vodič za Novi Sad.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz je besplatan.

Dodatne informacije o programima na teritoriji Srbije možete pogledati na: www.muzejisrbije.rs

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


 
TEMATSKE IZLOŽBE

- Ispit zrelosti – maturanti iz vojvođanskih gimnazija od polovine XIX veka do 60-ih godina XX veka, Muzej Vojvodine, Dunavska 35

Izložba prikazuje istorijski razvoj gimnazija na prostoru Vojvodine, od druge polovine 19. veka (kada se pojavljuju prvi ispiti zrelosti u srpskim gimnazijama), do 60-ih godina 20. veka (kada počinje novi način i pristup proslave mature prepoznatljiv i današnjim đacima), a u pitanju su gimnazije  koje su i danas aktuelne.

Otvaranje: 15. maj 2019. godine, 19 h

 

 

- Njegovo veličanstvo Čekić, Muzej Vojvodine, Dunavska 35

 

 

 

 

 

 


- Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića, KBC Vojvodine, Hajduk Veljkova 1


POSEBNI PROGRAMI

- petak, 17. maj, 19 časova, Dunavska 35
Razgovor o uspomenama sa mature: Ispit zrelosti u znaku leptir mašne

 

 

 

- Subota, 18. maj, od 10 do 24 sata, Dunavska 35-37
EVROPSKA NOĆ MUZEJA U MUZEJU VOJVODINE


- 17 časova, Park prisajedinjenja
Radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina: Muzeji kao središta kulture: Budućnost tradicije

 - 19,30 časova, Atrijum, Dunavska 35
Koncert hora Bajićevi slavuji – 20 godina rada

 

- 21,30 časova, Atrijum, Dunavska 35
Igranka: Poziv na tvist – pod sjajem zvezda
Nastupa: Vojvođanski bluz bend i Plesna škola Kvin

 

 


STALNE POSTAVKE

Muzej Vojvodine, Dunavska 35
Vojvodina od praistorije do sredine 19. veka

ARHEOLOGIJA

Arheologija na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine predstavljena je u tri dvorane. Putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata dopunjenih savremenim muzeološkim principima (rekonstrukcije naselja i pojedinih objekata, fotografije, mape, legende) prikazan je period od paleolita do kasnog srednjeg veka. Navedena pomoćna sredstva su korišćena za što bolje dočaravanje načina života stanovništva, njihovog ekonomskog razvoja, načina, sahranjivanja, umetnosti i religije, od početka naseljavanja čoveka na ovim prostorima.

ISTORIJA

Istorijski deo stalne postavke prikazuje period od srednjeg veka do druge polovine 19. veka.

 

 

 


ETNOLOGIJA

Etnološki deo stalne postavke prikazuje viševekovna preplitanja slovenskih, ugro-finskih i germanskih naroda na području Panonske nizije i Podunavlja koje je dovelo do zajedničkog života brojnih etničkih grupa na današnjoj teritoriji Vojvodine – Srba, Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina, Hrvata, Nemaca i drugih. U istorijskom razvoju svi narodi su sačuvali i određene posebnosti – običaje, narodnu nošnju i slično.

 

STARA GRADSKA ULICA

U okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine predstavljena je jedna vojvođanska gradska ulica u prvim decenijama XX veka. Ona se hronološki nadovezuje na deo Postavke koji se odnosi na privrednu istoriju ovih krajeva. Pažljivo odabrani, originalni i autentični predmeti vode posetioca u minulu epohu na jedan drugačiji i nov način. Da bi mu bila približena atmosfera tog vremena, ova karakteristična vojvođanska gradska ulica je improvizovana, i to kroz fotografije značajnijih objekata i autentične izloge fotografskog ateljea, krojačke radionice, salona modistkinje, apoteke, trgovine igračaka i porculana.

 

 

 

Muzej Vojvodine, Dunavska 37

Vojvodina u 20. veku

U novijoj zgradi Muzeja Vojvodine (Dunavska 37), namenski izgrađenoj 1970. godine po projektu arhitekte Ivana Vitića za Muzej socijalističke revolucije Vojvodine i nakon integracije sa Vojvođanskim muzejom 1992. godine u jedinstveni Muzej Vojvodine, u nju je smešteno Odeljenje za noviju istoriju koje se bavi istraživanjem, prikupljanjem, obradom, zaštitom i prezentacijom muzejskog materijala iz istorije Vojvodine u 20. veku i postavljena stalna izložba koja prikazuje političku, privrednu i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine. Zgrada muzeja, zajedno sa eksterijerom i stalnom izložbom, sama po sebi ima spomenično obeležje i predstavlja jednu neraskidivu celinu.
Na stalnoj postavci je izloženo, obilje prvorazrednog muzeološkog materijala, iz depoa zbirki Odseka za noviju istoriju. Ti artefakti su nezaobilazna materijalna svedočanstva istorijskih događanja na prostoru Vojvodine u prvoj polovini 20. veka.
Prvi svetski rat predstavljen je izložbom Nevidljivi frontovi – Prvi svetski rat i Vojvodina putem brojnih originalnih predmeta – dokumenata, vojničkih uniformi i opreme, odlikovanja, plakata i drugih eksponata, kao i različitog ilustrativnog materijala kroz tematske celine: političke prilike u Vojvodini (tada u sastavu Austro-Ugarske) uoči rata, Sarajevski atentat, početak rata i balkansko ratište 1914, Solunski front, represija u Vojvodini, austrougarska propaganda, pozadinska dešavanja, dobrovoljci u srpskoj vojsci, Velika narodna skupština u Novom Sadu, odnosno dani prisajedinjenja Vojvodine novoj državi.
Periodom između dva svetska rata, na stalnoj postavci, dominiraju politički događaji i ličnosti, privredni razvoj, kolonizacija i izgradnja infrastrukture.
Antifašistička borba našeg naroda i učešće Crvene armije u borbama na našem tlu, predstavljena je na stalnoj postavci detaljnije i raznovrsnije, tako da daje jednu nezaobilaznu edukativnu formu i pouku o Drugom svetskom ratu.


Muzejskom kompleksu Kulpin
, Trg oslobođenja 7, Kulpin

Muzejski kompleks u Kulpinu obuhvata jezgro naselja iz druge polovine 18. i prve polovine 19. veka. Ovaj kompleks čine dva dvorca sa pomoćnim objektima, koja su sagradili članovi vlastelinske porodice Stratimirović, kao i park, stara zgrada škole, srpska pravoslavna crkva i parohijalni dom. Iako istorijski ne pripadaju istom vremenu, kompleks čine i slovačka evangelistička crkva građena 1875–1879, i rodna kuća patrijarha Georgija Brankovića rekonstruisana u srpsku veroispovednu školu 1899.

 

Etno park "Brvnara" u Bačkom Jarku, Novosadska ulica, Bački Jarak

Etno park "Brvnara" u Bačkom Jarku - zavičajna muzejska zbirka etnološko-istorijskog karaktera, nastala je na osnovu inicijative stanovnika Bačkog Jarka, kolonista iz Bosanske Krajine. Ideja o njenom stvaranju potekla je 1946. godine, sa željom da se sačuva sećanje na stari zavičaj.

 

Povezani članci