Međunarodni dan muzeja „Muzeji za jednakost: Raznolikost i inkluzija“

.

0
0
0
s2sdefault

Međunarodni Dan muzeja se organizuje širom sveta 18. maja, počev od 1977. godine. Cilj Međunarodnog Dana muzeja je da istakne činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmene, građenja kulturne raznolikosti i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspiriše aktivnosti u muzejima širom sveta, što omogućava da se u maju muzeji usredsrede na isti sadržaj, pa da poruke muzejske zajednice, snagom sinergije, snažnije odjekuju u javnosti.

Ovogodišnja tema: Muzeji za jednakost: Raznolikost i inkluzija podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja - potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Povodom toga, Muzej Vojvodine objavljuje deo Vodiča za gluve, napravljen za stalnu postavku u Dunavskoj 37, koji se sastoji od 12 tekstova i video snimaka na znakovnom jeziku.

Povezani članci