Kulturne mirotvorne suštine Novog Sada

.

U petak, 15. novembra, u 12 sati, u Malom izložbenom salonu u Muzeju Vojvodine, a u organizaciji Fondacije Matica mira Novi Sad biće otvorena samostalna, autorska, multimedijalna, kartografska i mirotvorna izložba Vojislav D. Devića KULTURNE MIROTVORNE SUŠTINE NOVOG SADA - Prezentacija kulturnih, religioznih, urbanih, humanih i mirotvornih suština Novog Sada, evropske prestonice kulture 2021. godine.

Na izložbi prisutnima će se obratiti: Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu, mr Siniša Jokić, direktor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke, Borivoj Popržan, predsednik Likovnog kruga i autor.

Izložbu će pratiti i dva okrugla stola: 15. novembra od 15 časova (okrugli sto vodi docent dr Srđan Damnjanović i autor) i 28. novembra od 15 časova (okrugli sto vodi prof. dr Zorica Kuburić i autor).

Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji

.

Od 1. do 10. novembra u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu biće održana izložba „Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji“.

- Zašto su karavani kamila nekada krstarili Bačkom?
- Gde se nalazi i odakle je došla jedina Crna Bogorodica u Srbiji?
- Kako je Apatin postao jedan od centara nemačkog otpora Hitleru?
- Za kog kompozitora s našeg prostora se tražila karta više 1930-tih širom Evrope?
- Kako su žene Čelareva pisale austrijskom caru i naterale ga da izmeni jednu sudsku presudu?
- Zašto je poznati profesor Kosta Vujić ceo život skupljao apatinsku ciglu?
- Šta je vandrovka, ko su šoperi i šta su to „Ulmske kutije?“
saznajte na otvaranju izložbe u petak, 1. novembra u 18 časova; i u 10 dana nakon toga u Muzeju Vojvodine!

Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa

.

Povodom obeležavanja Dana muzeja, u petak, 25. oktobra 2019. godine u 12 časova, u Dunavskoj 35, otvara se izložba „Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa“. Autorka izložbe je Kristina Meneši, viša kustoskinja – istoričarka Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Izložbu će otvoriti književnik, publicista i prevodilac Ivan Ivanji.

Postavka na specifičan način tematizuje jedan od najznačajnih događaja u istoriji Jugoslavije – Rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine, odnosno događaje koji su usledili nakon nje. Pored kratkog osvrta na istorijski kontekst sukoba zemalja Informbiroa sa tadašnjom FNRJ i njenim rukovodstvom, izložba se bavi vodećim tezama propagandnog narativa SSSR-a o prilikama u jugoslovenskoj državi i to posredstvom mnoštva IB karikatura iz Zbirke dokumenata Muzeja Vojvodine, grupisanih u tematske celine.

Stalna postavka u Gimnaziji „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu

.

Dana, 1. Oktobra 2019. godine u 16 časova, otvara se stalna postavka u Gimnaziji „Jan Kolar“ sa domom učenika u Bačkom Petrovcu, povodom stogodišnje proslave pomenute škole.

Stalna postavka je rezultat dugogodišnje saradnje između Gimnazije i Muzeja Vojvodine, koji sa pomenutom školom ima potpisan i Ugovor o saradnji. Stalna postavka ili Istorijska soba predstavlja početke rada škole koja je svoj kamen temeljac pohranila daleke 1919. godine. Hronološki gledano, prati period od njenog nastanka do 60-ih godina 20. veka. Pored arhivskih i muzejskih, najzastupljeniji su predmeti koji su u vlasništvu škole koja je čitav vek verno negovala i čuvala ono što su predhodne generacije ostavile i izgradile za sobom kao bitan spomenik podignut vaspitno-obrazovnom radu.

Autor stalne postavke je Čarna Milinković, viši kustos Muzeja Vojvodine.

Karlo IV

.

U utorak, 1. oktobra, u 18 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), udruženje Češka beseda iz Novog Sada priređuje otvaranje izložbe KARLO IV.

Izložba prikazuje životni put XI češkog kralja i cara svetog rimskog carstva s početka 14.veka.

Karla IV koji je bio jedan od najmoćnijih vladara Evrope u srednjem veku. Savremenik Cara Dušana, zauzima veoma važno mesto u češkoj istoriji i kulturni, poznat po velikoj naklonosti za obrazovanje i arhitekturu.

Jan Bačur - bard slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji

.

U četvrtak, 19. septembra 2019. godine, u 19 sati, u saradnji sa Galerijom „Babka“ u Kovačici, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) otvara se izložba slika Jana Bačura, istaknutog predstavnika slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji.

Jan Bačur rođen je 1937. godine u Padini, u kojoj i danas živi i stvara. Nepresušnu inspiraciju pronalazi u svom rodnom mestu i zavičaju, čiji svakodnevni život, uporno i dosledno, već više od šest decenija oslikava na platnima. Izložba se priređuje povodom osamdeset drugog rođendana slikara, te će na njoj biti izložena osamdeset dva dela.

Razmatranja i pogledi: Srpske teme - ruske teme

.

U sredu, 11. septembra 2019. godine, u 19.00 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37), biće upriličeno tematsko veče pogleda, predodređeno razmatranju identiteta međuetničkog (srpsko-ruskog i rusko-srpskog) esencijalizma u konceptu istorijskih prilika XX veka, odnosno čemu će, u posvetu kulturi sećanja, uslediti svečano otvaranje retrospektivne izložbe ukazane životu i značaju dela Jelene Karađorđević Petrovne Romanove, Velike Kneginje srpske i ruske.

Autor je Jelena Delibašić. Pokrovitelj je GRAD NOVI SAD, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Učesnici: Akademik NIKOLA POPOVIĆ, ANURS: Srbija i Carska Rusija (1903-1917): promišljanja o genezi interesnog zbližavanja, koreni iskustva, istorijska samosvest, vrednosti; Dr DRAGO NjEGOVAN, naučni savetnik: Istorijski okviri srpsko-ruskog savezništva za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda (1914-1918): ideološki narativ, mostovi i međe; Akademik DRAGAN SIMEUNOVIĆ, ANURS: O proklamaciji državotvorne misli Karađorđevića u istoriji srpsko-ruskih diplomatskih odnosa: hronologija i parametri odraza novovekovne političke doktrine; JELENA DELIBAŠIĆ: Kako objasniti žar-pticu: odjeci, velovi i prizori u znamenju naroda; ZORAN KOLUNDžIJA, Izdavačka kuća "Prometej" Novi Sad: PREDSTAVNICI KRALjEVSKOG DOMA KARAĐORĐEVIĆA.

Povezani članci