Objektivno 2020.

.

Osma po redu, godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine Objektivno biće otvorena u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) u utorak, 22. decembra u 13 sati.

Izložba fotografija „Nakit iz starog Egipta i Rima“

.

 Od 1 – 10. decembra 2020. godine u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, biće postavljena izložba fotografija Nakit iz starog Egipta i Rima.

 Izložbom se obeležava Nedelja dizajna Novi Sad, a organizator izložbe je Srpska nedelja mode (Serbia Fashion Week) u saradnji sa Ambasadom Arapske Republike Egipat i Muzejom Vojvodine.

 Otvaranje izložbe je zakazano za 01. decembar u 16 časova, ali zbog trenutne epidemiološke situacije održaće se bez publike, u prisustvu i uz pozdravne reči Njegove ekselencije, Amr Alguvejlija (Amr Aljowaily) ambasadora Arapske Republike Egipat i mr Tijane Stanković Pešterac, direktorice Muzeja Vojvodine.

 Svi zainteresovani će snimak otvaranja i predavanje na temu: Nakit u kontekstu, predavača: Nenada Markovića, egiptologa, moći da pogledaju preko internet stranice i Jutjub kanala Muzeja Vojvodine.

  Iako je potreba za ukrašavanjem stara koliko i ljudska vrsta, nakit nije samo ukrasni detalj, već u sebi nosi čitav niz skrivenih značenja. Ona su se menjala kroz različite periode ljudske istorije, kao što su se menjali i materijali od kojih je pravljen, dok su se tehnike njegove izrade razvijale i usavršavale. Arheološka i antropološka istraživanja pokazala su da je veza između nakita i ljudskog društva oduvek bila veoma složena.

 Na izložbi Nakit iz starog Egipta i Rima posetioci će moći da vide fotografije različitih primeraka nakita iz starog Egipta, kao i rimskih srebrnih fibula (kopči) koje su nastale kao proizvod ispiracije umetnika Aleksandra Ramadanovića nakitom iz arheološih zbirki Muzeja Vojvodine (u sklopu izložbe Nakit, skriveno značenje).
 

Izložba se može posetiti do utorka, 10. decembra, od 10 do 18 sati.

Lica od žica

.

Izložba „Lica od žica“ predstavlja izložbu radova učenika Osnovnih škola „Ivan Gudurić“ i „Nikola Tesla“ iz Novog Sada nastalih na kreativnoj radionici kao rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Srednje mašinske škole iz Novog Sada. Cilj radionice bio je edukacija polaznika o nematerijalnom kulturnom nasleđu i starim zanatima Vojvodine, ali i kreativno izražavanje na osnovu saznanja o kovačkom zanatu.

Izložbu su realizovale viši kustos pedagog Ljiljana Kostić i Ivana Vlajkov, profesorka Srednje mašinske škole.

 

Numizmatičke priče

.

Od ponedeljka, 9. novembra 2020. godine u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, publika će imati priliku da uživa u izložbi Numizmatičke priče, autorki: Snežane Dobrić, više kustoskinje istoričarke i Mirjane Lakić, kustoskinje istoričarke.

Ja nosim vas, vi nosite mene - Obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine

.

U ponedeljak, 26. oktobra 2020. godine, u 19 sati, otvara se izložba JA NOSIM VAS, VI NOSITE MENE - Obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine, na kojoj će biti predstavljena obuća iz etnološke zbirke u kontekstu kulturnih značenja njenih pojedinih vrsta i oblika. Analiza zbirke obuće nam je polazna osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće.

Autori izložbe su mr Katarina Radisavljević, muzejska savetnica, dr Tatjana Bugarski, viša kustoskinja, msr Aleksandar Antunović, kustos i Aleksandar Petijević, muzejski savetnik.

Putevima predaka 3

.

Zbog situacije u vezi sa koronavirusom, izložba „Putevima predaka 3“ otkazuje se do daljnjeg.


Udruženje „Srpski krajevi“ organizuje izložbu „Putevima predaka 3“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Dunavska 35 od 17. do 30. marta 2020. godine.

Svečano otvaranje je 17. 03. 2020. godine u Muzeju Vojvodine sa početkom u 19 časova.

Likovni radovi koji će biti prikazani na ovoj izložbi su nastali na Likovnoj koloniji „Putevima predaka 3“ koja je održana na Fruškoj Gori u novembru prošle godine. Svi radovi su inspirisani srpskim kulturnim nasleđem, bogatom istorijom i predelima, odnosno srpskim krajevima.

Izložba je i prodajnog karaktera.

Povezani članci