Muzej u gostima - Zavičajni muzej Ruma "Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota"

.

0
0
0
s2sdefault

U petak, 12. maja 2017. godine u 12 sati, Dunavska 37, otvara se gostujuća izložba "Muzej u gostima - Zavičajni muzej Ruma "Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota"". Autor izložbe je Đorđe Bošković.

Tvrđava Kupinik je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Sagrađena je krajem 13. ili u prvoj polovini 14. veka u Sremu, u mrtvaji reke Save, kao vojno-graničarsko utvrđenje ugarskog kralja. Početkom 15. veka prelazi u ruke despota Stefana Lazarevića, a potom u ruke despotske porodice Branković. Kao takva predstavljala je poslednju prestonicu srpskih despota.

Tokom 2016. godine obeležene su tri godišnjice vezane za srpsku despotsku porodicu Branković: 530 godina od njihovog dolaska u Srem, pet vekova od smrti Svetog vladike Maksima i tri stotine godina od spaljivanja moštiju Brankovića. Tim povodom je Zavičajni muzej Ruma, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture republike Srbije, stručnu pomoć saradnika iz Agencije za razvoj Opštine Pećinci i kustosa iz Vojnog muzeja Beograd, pripremio izložbu. U nacionalnoj muzejskoj manifestaciji "Muzeji Srbije - 10 dana od 10 do 10" odgovarajući na temu manifestacije - "Muzej u gostima" izložba će biti predstavnjena novosadskoj publici.

Povezani članci