"Muzej za decu" u Zrenjaninu

.

U četvrtak, 11. maja u Narodnom muzeju u Zrenjaninu otvorena je izložba Muzeja Vojvodine "Muzej za decu".

Ovo gostovanje je rezultat saradnje dve institucije, ali i odgovor na temu manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, Muzej u gostima.

Autorski tim izložbe čine: Lidija Balj muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski, viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić, kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti.

Muzej za decu osmišljen je da najmlađim posetiocima približi kulturno nasleđe i muzej kao ustanovu, ali i kao mesto učenja kroz igru. 

Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

Pored ove izložbe, svečano je otvorena i izložba Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu: Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici.  Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustoskinja-etnološkinja i mr Rajka Grubić, muzejska savetnica.

Na otvaranju ove dve izložbe, kojima u Zrenjaninu počinje manifestacija Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, prisutnima su se obratili direktorica zrenjaninskog muzeja Jelena Gvozdenac Martinov , zamenica direktora Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac, autorke izložbe Blago nama decama što smo taki mali - Branka Babić i Rajka Grubić, a u ime autorskog tima Muzeja za decu Slađana Velendečić. 

Izložba je svečano otvorena pesmom Duška Radovića Blago nama decama kad smo taki mali.

 

Povezani članci