Autorska lutka Veronike Latik

.

0
0
0
s2sdefault

U okviru manifestacije Dani Ukrajine u Srbiji u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, se u utorak, 23. maja u 13 sati otvara izložba Autorska lutka Veronike Latik.

U prošlosti Ukrajine bake i majke su za svoje unuke i kćeri ručno pravile lutke, koje su istovremeno bile i igračke i ukrasi za kuću. Smatralo se da lutka, koja ima ljudski izgled, a koju su napravili dobri ljudi, donosi u dom toplinu i prijatnost.

U današnje vreme, kada popularnost ručnih radova sve više raste, pojavljuju se sjajni ukrajinski majstori, koji ne samo da teže da ožive stare tradicije ručno pravljenih lutaka, već im dodaju ekskluzivnost i savremenost. 

U Muzeju Vojvodine imate priliku da uživate u autorskim lutkama mlade ukrajinske majstorice Veronike Latik. 

Veronika Latik je od samog detinjstva pokazivala sklonosti ka dizajniranju odeće. Srtast, koju je otkrila uz staru šivaću mašinu, je zadržala i do danas.

Za svoj rad danas kaže:

"Kada se u mom životu pojavila ćerka, želela sam da pravim igračke za nju. Tako sam se i našla u svetu ručnog rada. Najviše me fascinira krpena lutka. Upravo tako je nastala moja prva devojka - Ukrajinka. Sve moje lutke ne liče na uobičajene Ukrajinke. Zamenila sam suknju sa keceljom sa raskošnom, vezenom odećom. Svaka od njih ima vitak stas i noge, kao i elegantne rukavice. U njima sam predstavila raznovrsnost i lepotu ukrajinskog veza."

U svojim radovima, Veronika koristi prirodne materijale. Frizure pravi od konjske dlake ili vune. Lice i telo tonira kafom i oslikava akvarelnim bojama, a ruke i noge pravi od polimerne gline. 

Za haljine pokušava da pronađe retke tkanine ili marame sa autentičnim ornamentima.

Dani Ukrajine u Srbiji

Od 16. do 23. maja u Novom Sadu održavaju se Dani Ukrajine u Srbiji. Ovaj veliki događaj posvećen je obeležavanju godišnjice potpisivanja sporazuma o saradnji između Lavova (Ukrajina) i Novog Sada (Srbija), kao i regija Ukrajine (Kirovograd, Lavov, Černivci) i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Dani Ukrajine u Srbiji pokrivaju sve oblasti ukrajinsko - srpske saradnje, počev od međugradske i međuregijske saradnje na nivou lokalnih samouprava, sve do ekonomske, trgovinske saradnje, kulturnih, informacionih i prosvetnih događaja.

Povezani članci