Muzej za decu u Narodnom muzeju u Pančevu

.

U utorak, 5. Septembra, u Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba Muzej za decu, Muzeja Vojvodine.

Muzej za decu nastao je u Muzeju Vojvodine 2015. godine kako bi tokom 10 dana manifestaciju Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10 obogatio svoju ponudu sadržajem za decu.

Osnovna ideja kojom se vodio interdisciplinarni tim – pedagog Slađana Velendečić, istoričarka umetnosti Aleksandra Stefanov, etnološkinja Tatjana Bugarski, arheolog Lidija Balj i tehničar Miodrag Savić – bila je da, kroz interaktivnu izložbu, najmlađe posetioce naučimo šta je to muzej, ko radi u muzeju, kako se prikupljaju, čuvaju, klasifikuju, proučavaju i interpretiraju muzejski predmeti. Eksponati kojima su ove poruke prenošene bile su predmeti najbliskiji deci – igračke, kako one iz muzejskih zbirki, tako  i one koje su, kao poklon ili pozajmica, stigle od naših kolega i sugrađana zainteresovanih za ovaj projekat

Svoj dizajn izložba je dobila reciklažom već korišćenog izložbenog mobilijara koji je potpuno prilagođen deci, a magična atmosfera koja u njemu vlada rezultat je kreativnosti i entuzijazma samih autora.

Iako je planirano da Muzej za decu bude izložen samo deset dana trajanja Manifestacije veliko interesovanje koje je izazvao, ne samo među decom već  i svima onima koji neguju dete u sebi, on je u Muzeju Vojvodine bio postavljen gotovo dve godine, a onda spontano nastavio svoj život putujući po drugim muzejima.

Posle gostovanja u Bečeju  i Zrenjaninu , muzej za decu od 5. septembra do 5. oktobra  gostuje u Narodnom muzeju u Pančevu zajedno sa izložbom Blago nama decama kad smo tako mali Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Veliko hvala našem domaćinu Narodnom muzeju u Pančevu za profesionalan i topao prijem i veliko hvala našim kolegama iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu na promociji Muzeja za decu.

Mi smo uživali postavljajući izložbu i boraveći u Pančevu, a nadamo se da će Pančevačka deca, od 3 do 103 godine, uzivati u onome što smo za njih priredili.

Povezani članci