Izložba fotografija "Skulpturalni predeo Nordlanda"

.

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe fotografija “Skulpturalni predeo Nordlanda” u petak, 3. novembra 2017. godine, 19 sati, Dunavska 35  i na istoimeni seminar u subotu, 4. novembra u 11 sati.

Izložba čiji je autor Kristofer Dolmen na umetnički način predstavlja jedan od najvećih umetničkih projekata u Norveškoj koji je započet tokom devedesetih i posle 2000. godine. Nekoliko vodećih skandinavskih i svetskih umetnika postavili su 36 skulptura u grandioznim predelima Nordlanda – ambiciozan i inovativan projekat pod nazivom “Skulpuralni predeo Nordlanda”.

Osim sa izuzetnim skulpturama, ovom izložbom Vas upoznajemo i sa nordlandskim predelima - predelima koje je priroda kroz vekove oblikovala. Predelima u kojima su prisutni jasni tragovi teške borbe mnogih generacija za opstanak, ali i sreće, obilja i životnog zadovoljstva.

Priroda i skulpturalni predeo su neodvojivi jedno od drugog, a mi se nadamo da ova izložba može da bude uzbudljivo putovanje kroz jedan jedinstven projekat, ne samo u norveškom kontekstu.
Ideja o “Skulpturalnom predelu Nordlanda” lansirana je 1988, pre nego što je pojam globalizacije ušao u modu. Ideja je imala mnogo političkih, ekonomskih i kulturnih aspekata. Pitanja o odnosu centra i periferije su bila centralna. Kako je periferija bez javne umetničke zbirke stvorila prostor za umetnost koja je skrenula pažnju javnosti i doprinela isticanju jedne od najudaljenijih evropskih tačaka?

“Skulpturalni predeo Nordlanda” je rezultat bliske saradnje umetnika, birokrata, političara, istoričara umetnosti i umetničkih kritičara. Ipak se ne može dovoljno naglasiti koliko je bilo nezamislivo u norveškim umetničkim krugovima da će jedna takva umetnička zbirka biti realizovana u opštinama sa najmanjim brojem stanovništva, a uz sve to na severu zemlje.

Povezani članci