Stalna postavka u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35

0
0
0
s2sdefault

ArheologijaArheologija na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine predstavljena je u tri dvorane. Putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata dopunjenih savremenim muzeološkim principima (rekonstrukcije naselja i pojedinih objekata, fotografije, mape, legende) prikazan je period od paleolita do kasnog srednjeg veka. Navedena pomoćna sredstva su korišćena za što bolje dočaravanje načina života stanovništva, njihovog ekonomskog razvoja, načina, sahranjivanja, umetnosti i religije, od početka naseljavanja čoveka na ovim prostorima.

Više informacija

IstorijaIstorijski deo stalne postavke prikazuje period od srednjeg veka do druge polovine 19. veka. Počinje informacijama o multietničkom razvoju Vojvodine.

Više informacija

Etnologija

Etnološki deo stalne postavke prikazuje viševekovna preplitanja slovenskih, ugro-finskih i germanskih naroda na području Panonske nizije i Podunavlja koje je dovelo do zajedničkog života brojnih etničkih grupa na današnjoj teritoriji Vojvodine – Srba, Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina, Hrvata, Nemaca i drugih. U istorijskom razvoju svi narodi su sačuvali i određene posebnosti – običaje, narodnu nošnju i slično.

Više informacija

Stara gradska ulica

U okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine predstavljena je jedna vojvođanska gradska ulica u prvim decenijama XX veka. Ona se hronološki nadovezuje na deo Postavke koji se odnosi na privrednu istoriju ovih krajeva. Pažljivo odabrani, originalni i autentični predmeti vode posetioca u minulu epohu na jedan drugačiji i nov način. Da bi mu bila približena atmosfera tog vremena, ova karakteristična vojvođanska gradska ulica je improvizovana, i to kroz fotografije značajnijih objekata i autentične izloge fotografskog ateljea, krojačke radionice, salona modistkinje, apoteke, trgovine igračaka i porculana.

Više informacija

Muzej prisajedinjenja 1918.

  

Na inicijativu Pokrajinske Vlade Vojvodine tokom 2016 godine pokrenuta je procedura da se u okviru Muzej Vojvodine osnuje odeljenje koje bi tretiralo temu prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Srbiji 1918. godine. Inicijativa Pokrajinske Vlade Vojvodine poklapala se sa obeležavanjem tri značajna datuma iz nacionalne istorije:

  • stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata (11. novembar 1918);
  • stogodišnjica od održavanja Velike narodne skupštine Srba Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu (25. novembar  1918);
  • stogodišnjica od oslobođenja i ujedinjenja Južnih Slovena u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (1. decembar 1918)

Više informacija