Jednobrazdni zaprežni voćarsko-vinogradarski plug Dalmatinac

.

0
0
0
s2sdefault

Jedan od plugova iz zbirke Muzejskog kompleksa Kulpin, koji se po konstrukciji i načinu upravljanja i podešavanja rada – dubina i širina brazde, izdvaja od ostalih prikupljenih, jeste plug sa jednim točkom ili voćarsko-vinogradarski plug.

Proizeden je u Srbiji u fabrici poljoprivrednih mašina Proleter iz Leskovca, koja svoj početak vezuje za 1927. godinu kada je bila osnovana Livnica i radionica za izradu zaprežnih poljoprivrednih mašina. Od 1968, posluje u sastavu Leskovačke metalne industrije (kraće Lemind), koja, nažalost, više ne postoji. Inače, zaštitni znak fabrike Proleter je slon.   

Ovaj tip pluga, zbog konstrukcije, nalazi primenu u višegodišnjim zasadima - voćnjacima i vinogradima, za izvođenje agrotehničkih operacija zagrtanja i odgrtanja. Naime, u odnosu na plugove standardne građe, može da obradi zemljište oko čokota vinove loze ili stabla voćke bez opasnosti da dođe do njihovog oštećenja. Pored toga, namenjen je za rad i na brdsko-planinskim terenima.

Plug sa jednim točkom je konstrukciono tako izveden da se na prednjem delu gredelja nalaze osloni točak, sa mogućnošću podizanja ili spuštanja, i regulator za podešavanje dubine i širine brazde. Njega čine: motka, utor i poteznica, sa kukom za uprežni pribor pluga - ždrepčanik i jarmac. Na zadnjem delu gredelja, pak, nalaze se plužno telo i ručice za upravljanje pluga, koje imaju mogućnost podešavanja položaja u zavisnosti od visine orača. Na delu gredelja između oslonog točka i plužnog tela je postavljeno nožasto crtalo.

Predstavljen jednobrazdni zaprežni voćarsko-vinogradarski plug je u prospektnom materijalu Fabrike poljoprivrednih mašina Proleter naveden pod nazivom Dalmatinac, oznake VSPD 5R, sa sledećim podacima: dubina brazde 18 cm, širina brazde 20 cm, težina 37 kg i za vuču je potreban jedan do dva konja (1-2 KS). Plugom rukuje i radi jedan rukovalac. Proizveden je pedestih godina 20. veka.

Jednobrazdni zaprežni voćarsko-vinogradarski plug Dalmatinac je izložen na stalnoj postavci Muzejskog kompleksa Kulpin. 

Filip Forkapić, viši kustos, dipl.inž.poljoprivrede

 

 

Povezani članci