Virtuelna maškarada Muzeja Vojvodine

.

Pandemijsko vreme menja mnoge formate, tako i format Maškarade Muzeja Vojvodine. Šarena povorka seli se ove godine u virtuelni prostor. Fotografisani učesnici prodefilovali su društvenim mrežama Muzeja. Broj lajkova je odredio najbolju grupnu i pojedinačnu masku ocenom publike. Istovremeno, svoju odluku doneo je i žiri sastavljen od stručnjaka: dr Tatjana Bugarski, muzejski savetnik - etnolog, dr Vesna Marjanović, etnolog-antropolog, prof. dr Slobodan Naumović, etnolog-antropolog i Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik - pedagog.

Po odluci publike, u kategoriji pojedinačnih maski, najviše glasova-lajkova dobila je maska pod nazivom „A.J.&Blaze“.

 

Po odluci publike, u kategoriji grupnih maski, najviše glasova-lajkova dobile su maske pod nazivom „Vesela farma“ iz vrtića Duga.

 

Jednoglasno, stručni žiri je za najuspešniju u konkurenciji pojedinačnih maski izabrao masku pod nazivom „Vuk“.

                          

Kao najuspešnija u kategoriji grupnih maski, jednoglasnom odlukom stručnog žirija, izabrana je maska pod nazivom „Lepršave karakondžule“  ŠOSO Milan Petrović.

 

Jubilej Gradskog muzeja u Vrbasu

.

U Gradskom muzeju u Vrbasu obeleženo je pet godina postojanja 24. februara 2021. Višegodišnje delovanje Matične službe Muzeja Vojvodine naročito je urodilo plodom kada se radi o ovoj muzejskoj ustanovi. Muzej u sastavu Kulturnog centra Vrbas osnovan je 17. novembra 2015. godine odlukom SO Vrbas. Od tog trenutka, prateći smernice koje im daju stručnjaci Muzeja Vojvodine – konzervatori, kustosi i zaposleni u Matičnoj službi, kolektiv Gradskog muzeja sprovodi brojne projekte, među kojima najvažnije mesto zauzima realizacija reprezentativne stalne postavke. Ova stalna postavka na savremen način reflektuje život u Vrbasu od njegovih početaka do danas, kao i periode koji su mu prethodili.

Na proslavi je, pored pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević, načelnice za zaštitu kulturnog naleđa i digitalizaciju Ministarstva kulture i informisanja RS Olivere Marković i drugih, govorila i direktorka Muzeja Vojvodine mr Tijana Stanković Pešterac. Gospođa Stanković Pešterac pohvalila je izuzetne rezultate kolektiva Gradskog muzeja u Vrbasu i njihove direktorke Vesne Grgurović.

Ovom prilikom Muzej Vojvodine primio je zahvalnicu Gradskog muzeja u Vrbasu.

Fotografije: Marija Erdelji

 

Radno vreme za vreme praznika

.

Povodom državnog praznika Dana državnosti, Muzej Vojvodine će biti otvoren za publiku u utorak, 16. februara, od 11 do 17 časova.

 

Otvorena je izložba „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“

.

Povodom Dana državnosti, u Muzeju Vojvodine otvorena je izložba: Simboli državnosti na etnološkim predmetima, autorke Ljiljane Trifunović, muzejske savetnice.

Pored velikog broja medija, kolega i prijatelja Muzeja, otvaranju je prisustvovala i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, a izložbu je otvorila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Prisutnima se obratila i direktorica Muzeja Vojvodine mr Tijana Stanković Pešterac.

Izložba će biti otvorena do 7. marta 2021. godine. Očekujemo Vas.

Foto: Marija Erdelji

Povezani članci