Ko se dima ne nadimi, taj se u neolitu ne najede

.

0
0
0
s2sdefault

U senci ruševina srednjovekovne crkve Arača, između Novog Bečeja i Novog Miloševa, održana je u subotu, 23. juna manifestacija pod nazivom „Srednjovekovni piknik“. Ovom događaju je, na poziv organizatora i Turističke organizacije Novi Bečej, prisustvovala i arheološka ekipa kasnoneolitskog lokaliteta Borđoš iz Muzeja Vojvodine. Ni ovog puta nije izostala podrška inostranog partnera iz Kila iz Nemačke sa kojima Muzej sarađuje punih pet godina. Ovo je bila idealna prilika za izvođenje arheo-gastronomskog eksperimenta. Sa jedne strane smo želeli da isprobamo replike kasnoneolitskih posuda sa Borđoša, a sa druge strane da isprobamo nekoliko recepata jela, za koje pretpostavljamo da su stanovnici ovog naselja konzumirali pre 7.000 godina. Sve ovo ne bi bilo moguće da nismo imali namirnice iz tog perioda. Muzej Vojvodine je jedina institucija u zemlji čiju baštu krase ratarske kulture, divlje voće i aromatične biljke koje su naši preci uzgajali i koristili u praistoriji. Ovog puta smo naglasak stavili na jednu žitaricu koju su uzgajale sve praistorijske kulture na ovim prostorima — ječam. Od sveže samlevenog ječma na žrvnju pravili smo kugle sa divljom jabukom, trnjinom, lešnikom, šipkom i medom, potom ječmene zemičke sa čičkom, timijanom, mlekom, mašću i jajima, a pravili smo i ječmenu pogaču sa sirom. Osim toga, pekli smo i „lanene zalogaje“ sa ječmom. Trpezu na Arači smo dopunili sa dve vrste variva, sočivom i urovom. Posetioci ove manifestacije mogli su da se zaslade sa poslednjim šumskim jagodama iz Arheobotaničke bašte. Dolazak leta nagovestili su prvi plodovi kupine i kupine ostruge. Eksperiment je bio uspešan. Neolitska kuhinja ne mora da bude bezukusna. Tome mogu da posvedoče posetioci ove lepe manifestacije.

Fotografije: Fin Vilkes i Aleksandar Medović

Povezani članci