Predstavljena aplikacija „Zlatni šlem – interaktivni strip u proširenoj stvarnosti“

.

0
0
0
s2sdefault

Projekat kompanije Zumoko d. o. o. koji je realizovan u saradnji sa Muzejom Vojvodine, predstavljen je pred punim foajeom u Muzeju Vojvodine, 12 . februara 2020.

Na promociji je, pored direktora Muzeja Vojvodine dr Drage Njegovana, rukovodioca odeljenja za pedagoški rad Slađane Velendečić i Tare Miljević, 3D dizajnera kompanije Zumoko govorio i dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture i informisanja u ime Ministarstva, koje je i podržalo ovaj projekat.

„Zlatni šlem“ je dvojezični interaktivni strip koji se bavi najzačajnim predmetima Muzeja Vojvodine – čuvenim pozlaćenim rimskim šlemovima iz Berkasova i Jarka. U pitanju je aplikacija proširene stvarnosti, koju je moguće besplatno preuzeti preko Gugl pleja (Google play), gde se pronalazi se pod nazivom „Zlatni šlem“ ili „Golden Helmet“ ili direktnim linkom skeniranjem kju-ar koda sa prve stranice stripa.

Kada se putem mobilnog telefona ili tableta skeniraju scene iz stripa, one oživljavaju i nude posetiocima jedan potpuno drugačiji doživljaj ovih značajnih predmeta i istorijskih okolnosti koje se vezuju za njih.

Štampana verzija stripa, pomoću koje se aplikacija pokreće i radi, može se kupiti u suvenirnici Muzeja Vojvodine.

Posetiocima je takođe data mogućnost da aplikaciju probaju na Stalnoj postavci Muzeja.

ttps://www.zumoko.com/project/golden-helmet/