Promocija vodiča za decu o etnologiji u Muzeju Vojvodine

.

U Muzeju Vojvodine održana je promocija knjige Etnologija u Muzeju Vovodine – vodič za decu i početnike, autorke Vladimire Stanisavljević, muzejske savetnice.

Ova publikacija, primerena prvenstveno deci mlađeg školskog uzrasta, predstavlja vodič kroz etnološki deo stalne postavke Muzeja, didaktičko-metodičku vežbanku i zbirku predloga za kreativno izražavanje.

Na promociji je, posle pozdravnog govora dr Drage Njegovana, direktora Muzeja, govorila prof. dr Jovana Milutinović, recenzent publikacije. Analizirajući je, sa aspekta muzejske  pedagogije, istakla je da svojom formom i sadržajem, predstavlja savršeno didaktičko učilo, koje kroz igru i interakciju deci objašnjava kako funkcioniše muzej, od najosnovnijih pojmova o muzeju, do kompleksnih pitanja i fenomena iz domena etnologije. Visoku ocenu je dala i interaktivnost publikacije koja u velikoj meri utiče na motivaciju deteta za posetu Muzeju.

Dr Tatjana Bugarski, kao drugi promoter, iz vizure etnologa, je naglasila da knjiga svojim pristupom i sadržinom pripada domenu interpretacije kulturnog nasleđa, odnosno približavanja publici onoga što je etnološkim istraživanjima i muzeološkim radom prepoznato kao kulturno nasleđe vredno čuvanja. Istakla je autorkino umeće da jednostavnim rečima objasni kompleksne pojmove i približi današnjoj publici davne običaje i nepoznate predmete na zanimljiv i nenametljiv način.

O vizuelnom identitetu knjige govorila je MA Aleksandra Ilić, dizajnerka, ističući animativnu ulogu vizuelnog identiteta knjige primerenog dečjem senzibilitetu koja je doprinela atraktivnosti izdanja.

Učenici IV razreda OŠ „Jovan Popović“ Mia Stanković, Lenka Luburić, Momčilo Grbić i Tina Milić, i učenica I razreda OŠ „Ivo Lola Ribar“ Petra Vulikić dodatno su šarmirali publiku čitajući odabrane delove iz knjige.