Боца стрпљења

.

0
0
0
s2sdefault

У етнолошкој збирци за друштвени живот и духовну културу се налазе четири стаклене боце у чијој унутрашњости су израђене фигуралне представе са хришћанском тематиком. Овакве боце су познате под називом “боце стрпљења” и биле су веома популарне у Средњој Европи у 18. веку као украси у кући. Сличне њима су боце које су прављене на Западу, али су оне обично положене на бок и најчешће имају фигуру брода у унутрашњости.

Боце стрпљења су израђиване тако што су дрвени делови композиције, са појединим деловима од других материјала, пажљиво уметани и састављани кроз грлић боце. Фигуре су могле да буду постављене у једном, два или више нивоа. Поред представа Христовог страдања, које су биле најчешће, постојале су и боце са приказима рударења, које указују на просторе одакле ови предмети потичу.

Једна од боца стрпљења у збирци Музеја Војводине (инв. бр. 2204) састоји се од два нивоа, при чему је у доњем представа Христовог распећа, док је у горњем фигура која представља олтар и људске фигуре при молитви. Боца је чувана у кући, у Темерину као украс, а купљена је као успомена са Текија у Петроварадину. Иако нам место њене израде није познато, по детаљима на фигурама можемо да закључимо да је то шири простор централне Европе.

Татјана Бугарски, виши кустосетнолог

Повезани чланци