Предавање „Накит у контексту“

.

 

 У оквиру изложбе фотографија Накит старог Египта и Рима у Музеју Војводине, одржано је предавање Накит у контексту, египтолога Ненада Марковића.

 На предавању, осим приче о израђивању накита у Старом Египту и његове намене, предавач се осврће и на значења и поруке које накит комуницира, али и на значења појединих материјала, пре свега полудрагог камења које се користило у изради.

 Посебан акценат ставља на колекцију накита откривену у гробници староегипатске принцезе Сат-Хатхор-Јунет (12. династија, око 1887-1813 године п. н. е.) и могућности да се поједини комади накита читају попут књиге.

 Због тренутне епидемиолошке ситуације предавању је присуствовао ограничен број посетилаца, али Вам омогућавамо да, у удобности и сигурности свога дома, предавање погледате у дигиталном формату на Јутјуб страници Музеја Војводине, на линку Предавање Накит у контексту.

Предавање „Покладе у Војводини“

.

У среду, 26. фебрура у 12 сати у Музеју Војводине одржаће се предавање ПОКЛАДЕ У ВОЈВОДИНИ. Предавачица је др Весна Марјановић.

Предавање је увод у овогодишњу Машкараду којом Музеј Војводине настоји очувати овај сегмент обичајног живота на нашим просторима.

Оно што је за многе земље Европе карневал, у Србији је то била Бела недеља, односно покладе пред велики ускршњи пост, често називане беле покладе, проштене покладе, завршне покладе, загонетне покладе, месопуст, месојеђе, сирне покладе, фашанге (од немачке речи fašnik), машкаре, мачкаре.

Предавање „Трају дела великана до данашњих дана - Ђорђе Радић (1839-1922)

.

У среду, 5. фебруара, у 12 сати, у Музеју Војводине (Дунаввска 35), одржаће се предавање: ТРАЈУ ДЕЛА ВЕЛИКАНА ДО ДАНАШЊИХ ДАНА - Ђорђе Радић (1839–1922) први Србин који је стекао докторат из пољопривреде. Предавачица је Мирјана Савић, музејска саветница Народног музеја у Краљеву.

Ђорђе Радић (Велики Бечкерек 22. април 1839 – Краљево, 11. октобар 1922), рођен је у породици православног свештеника Јована Радића, који је службовао у Великом Бечкереку. Основну школу учио је у родном месту, а гимназију у Оравици, Карловцима и Винковцима.

Пољопривредне науке студирао је у Колчавици код Прага, а на Бечком универзитету 1864. полаже професорски испит из природних наука и јестаственице. Године 1867. године, постаје први Србин који је стекао докторат филозофије са пољопривредном расправом.

Овај велики интелектуалац је поред српског, говорио и мађарски, немачки, румунски, чешки и француски језик, служио се енглеским и руским, а био познавалац и старогрчког и латинског језика.

Предавање „Сећање сачувано од заборава“

.

У четвртак, 14. новембра, у 18 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) Српско-немачки огранак ВАНДРОВКА УННЈС-а има част да Вас позове на предавање из циклуса „Реч има историја...“, а под насловом СЕЋАЊЕ САЧУВАНО ОД ЗАБОРАВА, o настави немачког језика у ОШ "Бранко Радичевић", са посебним освртом на значај наставе страног језика уопште. Предавач је проф. емеритус Радмила Маринковић-Недучин.

Предавање „Како савладати основе дигиталне фотографије?“

.

У петак, 8. новембар, у 17,30 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, Школа дигиталне фотографије – Арс академије, организује предавање „Како савладати основе дигиталне фотографије?“

Предавач је Жељко Савић, мастер културолог и специјалиста фото-илустратор.

„Мултикултуралност и мултиконфесионалност - историјско наслеђе и богатство Новог Сада“

.

У четвртак, 12. септембра, у 19 сати, (Дунавска 35), уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада удружење грађана „Уздравље и сваком добро“, а у оквиру пројекта „Наследи и проследи“, организује предавања са темом унапређења и промовисања културног наслеђа са акцентом на мултикултуралности и културној историји ових простора.

Прво предавање под називом „Мултикултуралност и мултиконфесионалност - историјско наслеђе и богатство Новог Сада“ одржаће проф. др Никола Чанак.

Предавање „Плесом по свету – Грчка“

.

У среду, 14. августа у 20 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35 одржаће се предавање „Плесом по свету – Грчка“. Кроз грчке плесове теорестки и практично ће вас провести кореограф Атила Розмаринг.

Сиртаки - плес који се сматра светском плесном тековином... Када је заправо настао, ко га је креирао и по чијој музици, зашто…. Дођите да откријете у пријатној атмосфери атријума Музеја Војводине.

Предавање „Кафански живот Новог Сада“

.

У среду, 7. августа у 20 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35 биће одржано предавање „Кафански живот Новог Сада“. Предавач је Зоран Кнежев.

„Кафана, реч која се на овим просторима одувек изговарала са великим словом. Власти су се мењале, као газде и називи, али су кафане увек биле пуне варошана, салашара, накупаца, дођоша и свакојаког народа, јер обичном свету није битна ни власт, ни газда, ни назив, он хоће међу људе, у кафану. Било их је малих и великих, на добром и лошем гласу, са добрим и лошим вином, било их је разних и све су ушле у историју која се преноси са колена на колено и остаје неизбрисиво урезана у сваки ген онога ко бар једном крочи у њено величанство...у Кафану.

Путописно предавање „Лисабонска прича“

.

У среду, 17. јула, у 20,30 сати (Дунавска 35) одржаће се путописно предавање „Лисабонска прича“. Предавачица је Слађана Велендечић.

Који је најлепши град у коме си била? Многи су ме то питали. Некада сам покушавала да одговорим, да објасним, да измерим - Истанбул, не,не,не Напуљ, ма уствари Валенсија, не - дефинитивно Рио, али у Мадриду је дивно и у Копенхагену, Амстердаму... Заправо сви су ми најлепши, у сваком сам нашла нешто најлепше по чему их памтим.

Оно што за мене чини један град посебним је потреба  да му се вратим безброј пута... не зато што је најлепши него зато што има нешто, магично привлачно,  енергију која те обузме да пожелиш да ти је ту дом.

Лисабон је један од тих градова, градова са великим словом „Г“.

Фото: Милан Мандић

Предавање „Њу Орлеанс у првом плану - Утисци са музејске конференције“

.

У среду, 10. јула, у 12 сати (Дунавска 35) одржаће се предавање „Њу Орлеанс у првом плану - Утисци са музејске конференције“. Предавачица је Др Татјана Бугарски, виши кустос - етнолог.

Њу Орлеанс, град који се најчешће представља као живописна мешавина различитих култура и утицаја, ове године je био домаћин годишње конференције Музејског друштва Америке – најбројнијег окупљања музејских стручњака на свету. Конференција је одржана од 19. до 22. маја и окупила је око 4.500 учесника. Историјско језгро града са Француском четврти у центру, музеји, незаборавна храна, јединствена архитектура, музички клубови, уметнички центри и јединствене традиције на најбољи начин су дочарали значај неговања културе у суочавању са сталним променама и изазовима савременог живота. На који начин се амерички музеји и стручна удружења прилагођавају новим условима и у којим правцима се развијају представиће др Татјана Бугарски, виши кустос етнолог Музеја Војводине.

Предавање „Од сокница до матурске тоалете“

.

У четвртак, 27. јуна, у 19 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, биће одржано предавање ОД СОКНИЦА ДО МАТУРСКЕ ТОАЛЕТЕ. Предавачица је Љубица Отић, музејска саветница.

Одећа, као веома важан сегмент материјалне културе и показатељ многих културно-историјских збивања једног простора и времена, одувек је заузимала  важно место у  у животном циклусу човека, наглашавајући његове одређене фазе у одрастању и сазревању. Прелазак из периода детињства у младалачко доба обележава се и променом начина одевања. Знатно се разликовало одевање деце у сеоским и у градским срединама. Као што се грађанска одећа одраслих мењала у складу са модним диктатима који су потицали из разних европских центара (Беча, Будимпеште), тако се мењала и одећа градске деце, која је заправо била пресликана одећа одраслих. Један део актуелне изложбе ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ  - матуранти војвођанских гимназија од половине 19. века до 60-их година 20. века, је посвећен управо одевању деце и омладине и причи о еуфорији коју изазива избор матурске тоалете.

Предавање „Син окружног судије пао на матури - матуранти у југословенској кинематографији“

.

У среду, 19. јуна, 19 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35, као пратећи програм изложбе Испит зрелости, биће одржано предавање на тему „Син окружног судије пао на матури - матуранти у југословенској кинематографији“. Предавач је мр Павле Б. Орбовић, виши кустос историчар.

Тема матураната и испита зрелости у светској и домаћој кинематографији обрађивана је у више филмова. Није ретко била и тема у играним серијама. Овим предавањем прошетаћемо кроз прошлост домаће кинематографије и подсетити се култних филмова и легендарних глумаца.

У ритму музике за плес

.

У четвртак, 6. јуна 2019. године, 19 сати (Дунавска 35), као пратећи програм изложбе „Испит зрелости“, организује предавање на тему „У ритму музике за плес - Феномен игранке као друштвене активности“.

Предавање је посвећено игранкама које су биле популарне у градовима и селима у Војводини у другој половини 20. века. Међутим, да би се подробније разумела посебност феномена игранке у датом периоду, осврнућемо се и на видове забава, односно прилика за плес младих у ширем просторном и временском оквиру.

Предавање „Лакоћа путовања“

.

У среду, 27. марта, у 18 сати, (Дунавска 35) одржаће се предавање „Лакоћа путовања“. Предавач је Маја Роган.

Маја Роган (48) је туристички водич на енглеском и италијанском језику. Ауторка је књига Туристички вешерај и Туристички тартуфи. У књигама на духовит начин описује згоде и незгоде на туристичким турама. На основу њених прича у 2018 је реализована позоришна представа. У децембру 2018 изашао је превод њених књига на енглески под називом Тоурист цароусел. (Туристички рингишпил)

Њени текстови излазе у Туристичком магазину. Своја искуства са гостима из целог света жели да подели са вама. Добродошли..

Промоција је намењена  за оне који путовања виде као начин да прошире своје видике - за оне који прихватају и уживају у разноликости погледа на свет, веровања и приоритета различитих нација. Радозналост и жеља да се отпутује даље од сопствених предрасуда, добра су полазна основа. Искусни туристички водич Маја Роган овом приликом ће вам дати смернице за стицање вредних путничких искустава и указати на приоритете при путовању. Дођите да сазнате тајне правих Путника и подстакнете у себи жељу за променом места боравка, барем на кратко.

Предавање „Путовање кроз музеје медицине“

.

У петак, 15. марта, у Дунавској 35 биће одржано предавање „Путовање кроз музеје медицине“. Предавач је проф. др Душан Лалошевић.

На предавању ћете моћи да пропутујете историјом музеја медицине у свету и чујете о њиховом значају. Посебна пажња ће се поклонити  Музејској медицинској збирци – Пастеров завод, депадансу Музеја Војводине и иницијативама да и Нови Сад добије свој музеј медицине.

Предавање „Дилеме савремене Србијине уставности“

.

У четвртак, 14. фебруара, у 12 сати, Музеј Војводине,  Дунавска 35, биће одржано предавање „Дилеме савремене Србијине уставности“.

Предавач је проф др Слободан Орловић, професор Уставног права и уставноправни писац замашне репутације у научној и широј јавности.

Предавање се одржава поводом обележавања Дана државности Србије, који се темељи на 15. фебруару 1804. године, када је подигнут устанак под вождом Карађорђем и 15. фебруару из 1835. године, када је донет први устав нововековне Србије под влашћу Кнеза Милоша Обреновића.

Присуство предавању је бесплатно, а после предавања професор Орловић ће одговарати на питања присутних.

Предавање „Бити избеглица: европски наратив. Искуства и изазови пројекта“

.

У среду, 16. јануара 2019. године у 12 часова у кино сали Музеја Војводине (Дунавској 37), кустос Музеја Града Беча, мр Герхард Милхрам, одржаће предавање под називом „Бити избеглица: европски наратив. Искуства и изазови пројекта“.

Изложба „Бити избеглица – европски наратив“ била је постављена у Музеју Града Беча од 16. маја 2018. до 13. јануара 2019. у оквиру истоименог пројекта Музеја Војводине, Академије наука Републике Аустрије, Музеја Града Беча, Поморског и повијесног музеја Хрватског приморја Музеја новејше згодовине Словеније и Музеја источне Босне, а у склопу програма Европске уније „Европа за грађане“.

Бранислав Нушић - велики мајстор новинарског заната

.

У среду, 26. децембра 2018. године у 19 сати (Музеј Војводине, Дунавска 35) професор Филозофског факултета у Новом Саду др Владимир Баровић одржаће предавање под називом „Бранислав Нушић - велики мајстор новинарског заната“.

Велики писац је кроз живот радио различите послове, али је скоро пет деценија био одан новинарству. Најзначајније текстове написао је у београдској Политици и два пута је биран за председника Српског новинарског удружења. Нушићеви новинарски текстови имали су велики утицај на јавност, јер оно о чему је писао често се као тема дана препричавало како у државним канцеларијама, тако и у кафанским разговорима и на кућним седељкама. Он је био неуморан у јавном жигосању корупције, непотизма, насиља моћника и других појава које оштрим пером критичара износи у јавност. Иако је у животу мењао занимања, цео век је остао веран посленик јавне речи, мада је у јавности много познатији као комедиограф, драматург, дипломата, приповедач, сатиричар, етнограф, управник позоришта.

Предавање „Новинарски рад Јаше Томића“

.

Обавештавамо Вас да ће професор на Филозофском факултету у Новом Саду др Владимир Баровић одржати у Музеју Војводине у среду, 28. новембра, у 19 сати, предавање „Новинарски рад Јаше Томића“.

Мада око политичког лика Јаше Томића већ сто година вијоре различите идеје, мишљења и контроверзе, он је у историји нашег новинарства одавно заузео значајно место као „даровит, дрзак и опасан, зубат, чак духовит” а, свакако, као најчитанији новинар у Војводини на прелазу из 19. у 20. век. Са даром темпераментног демагога и страшћу великог националног радника, као и са разумевањем „питања хлеба“, Јаша Томић је на прелазу из 19. у 20. век био најчитанији и најплоднији новинар међу војвођанским Србима, а истовремено и вођа пречанских радикала и један од људи који је имао централну улогу у присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији. Његова улога посебно долази до изражаја  на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена која је у Новом Саду 25.11.1918. године донела историјске одлуке и тиме у значајној мери обележила политички, друштвени, привредни и културни живот Војводине у наредних сто година.

Естонска бајка - Искуство са музејске етнографске конференције

.

У уторак, 6. новембра у 12 сати, Дунавска 35, дрТатјана Бугарски, виши кустос - етнолог, кроз пригодно предавање под насловом „Естонска бајка - Искуство са музејске етнографске конференције“ пренеће нам своје искуство, утиске и запажања са међународне музеолошке конференције у Естонији (CFP: ICME 2018 ANNUAL CONFERENCE, Tartu (Estonia)).

Повезани чланци