Пројекат сарадње Музеја Војводине са Радосним детињством "Од овце до ћилима"

.

Пројекат сарадње Музеја Војводине са Радосним детињством "Од овце до ћилима"
26 септембар - 20. децембар 2017. године

Пројекат "Oд овце до ћилима" интерактивни је едукативни птројекат намењен деци старијег предшколског и предшколског узраста. Поред усвајање основних музејских појмова, ( музеј, кустос, музејска збирка..) деца ће примерено својим способностима, кроз игру и анимацију, упознати поједине музејске експонате у вези са начином  производње текстила у сеоским домаћинствима 19 века; начином припреме и обраде текстилних култура, старим алаткама и справама, са начином бојења и украшавања тканина. Свака узрасна група у Музеју  ће поред симулације процеса  чешљања, предења, ткања интерпретирати дечју песме Позив на игру ...

Музејска играоница "Упознајмо музејске плакате"

.

Педагошка служба Музеја Војводине, у недељу, 24. септембра 2017. године, у 11 часова, Дунавска 37, организује музејску играоницу "Упознајмо музејске плакате".

На сталној изложби ћемо потражити предмете који нам говоре о томе како су људи у прошлости долазили до информација о томе шта се догађало у њиховој земљи и у иностранству током ратног периода. У креативном делу играонице правићемо плакате.

Играоницу води Ивана Степанов, музејски педагог.

Музејска радионица "Од овце до ћилима" у Ботаничкој башти

.

Поводом дана компаније НИС организован је разноврстан и богат културно-уметнички програм, хуманитарне акције у прелепом амбијенту ботаничке баште "Јевремовац" у Београду - руско-српска зона у Врту народног пријатељства. Музеј Војводине се представио радионицом "Од овце до ћилима". Много тога је заједничког у историји, традицији, обичајима и вредностима српског и руског народа. Захваљујемо организаторима на позиву и одличној организацији, домаћинима на гостопримству. Ми смо уживали дружећи се са децом, младима и одраслима док смо ткали на импровизованим разбојима играли се вуницом правећи гомбице, накит од вуне и орнаменте.

Радионицу су водиле Владимира Станисављевић и Вјерочка Шипка.

Музејска играоница "Римски шлемови"

.

Педагошка служба Музеја Војводине, у недељу, 17. септембра 2017. године, у 11 часова, Дунавска 35, организује музејску играоницу "Римски шлемови".

Деца ће се упознати са  делом археолошке поставке Музеја везаним за живот Римљана на подручју Војводине. Упознаће се са значајним налазима из овог периода (4. век) парадним позлаћеним шлемовима и чуће причу о томе како су ови вредни предмети доспели у музеј, и како је изгледао процес конзервације и рестаурације шлемова.У креативном делу деца ће украшавати римске шлемове.

Играоницу води Ивана Степанов, музејски педагог.

Музејска радионица “Културно наслеђе и природа”

.

Поводом обележавања Дана Европске баштине, 13. септембра 2017. године, у Етно–парку “Брвнара” одржана је музејска радионица на тему “Културно наслеђе и природа”. У оквиру предвиђене теме, а након упознавања са сталном поставком Етно–парка, ученици првог разреда ОШ “Славко Родић” из Бачког Јарка су на занимљив, едукативан и маштовит начин украшавали дрвене предмете (дрвене кашике) и направили занимљиво дрво од папирних кеса.

Музејска играоница "У музеју клавир свира"

.

Другари, позивамо Вас да у недељу 10. септембра у 11 часова чујете причу о музичким инструментима и одслушате композиције класичне музике, део програма манифестације Пиано Цитy Нови Сад у Атријуму Музеја Војводине.

Играоницу води Љиљана Костић, музејски педагог.

Музејска играоница "Септембар је месец за радости нове, свака школа своје ђаче зове"

.

У недељу 3. септембра, 2017. године, у 11 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу организује музејску играоницу на тему "СЕПТЕМБАР ЈЕ МЕСЕЦ ЗА РАДОСТИ НОВЕ, СВАКА ШКОЛА СВОЈЕ ЂАЧЕ ЗОВЕ", намењену деци узраста 5-10 година.

Деца ће сазнати какве су нам некад биле школе, учила, учионице, буквари, правила понашашања и још по нешто. У креативном делу ће  правити  необичне распореде часова за девојћице и за дечаке, а ако желе креирати школску кецељу коју би волели носити..

Играоницу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.