Учешће стручњака Музеја Војводине на Синергији

.

 

Платформе за учење су мултимедијална и интерактивна метода онлајн учења.

Дигитална трансформација друштва у последњих десет година натерала је музеје на промену и прилагођавање садржаја миленијалском начину размишљања.

Платформа Е-музеји је синергија знања, забаве и културе. Она повезује школе и музеје, доприноси модернизацији презентације садржаја и омогућава кустосима стицање нових знања у области интерпретације културног наслеђа и развоја публике, уз примену савремених информационо-комуникационих технологија.

Стручњаци Музеја Војводине – Слађана Велендечић, руководилац Одељења за педагошки рад и односе са јавношћу и Наталија Вуликић, информатичар у Матичној служби и координатор за дигитализацију, учествовале су на Синергији (ЕДУСинергији), одржаној 26. 11. 2020. године, овог пута у онлајн окружењу. Кроз презентацију на тему: Платформа Е-музеји и примена у настави првог и другог циклуса објасниле су примену нове платформе за учење на примерима Музеја Војводине и Народног музеја у Кикинди.

Учешћем на једној од најутицајних и највећих годишњих конференција, која је синоним за све ново и актуелно у области информационо-комуникационих технологија, Музеј Војводине потврдио је важност процеса дигитализације у заштити и презентацији културног наслеђа Републике Србије.

 

Пројекат Е-музеји реализован је подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

https://sinergija.live/Session/Agenda

https://sinergija.live/Blog/Post/2060

 

 

 

Преминуо велики уметник и дародавац Музеја Војводине − Роберт Хамерштил

.

 

 

 Примили смо тужну вест да је преминуо велики пријатељ и дародавац Музеја Војводине − уметник Роберт Хамерштил (Robert Hammerstiel). Роберт Хамерштил рођен је 1933. године у Вршцу, а живео је и стварао у Терницу, у Аустрији, где је и преминуо у 87. години. Године Хамерштиловог срећног детињства у Банату прекинуте су Другим светским ратом. Отац Антон је, као Немац по националности, био мобилисан у редове Вермахта, док су он, мајка Тереза (иначе, јеврејског порекла) и брат Алфред, интернирани у логоре за фолксдојчере, да би 1947. године успели да побегну у Мађарску, а потом пређу у Аустрију. Трауматични догађаји из ратних и поратних година, али и сећања на војвођанска пространства и родни град, постаће му својеврсна уметничка опсесија и неисцрпна инспирација. Његову ликовну поетику карактерише сведена, плошна форма и експресиван колорит снажног психолошког набоја. Проживљена искуства, снове и визије, Хамерштил је ликовним средствима транспоновао у аутентична уметничка дела, која представљају својеврсно сведочанство о страхотама рата и људским судбинама, патњама и надањима. Истовремено, она носе и универзалну тежњу за мирењем, хуманијим светом и међуљудском толеранцијом.

ОБАВЕШТЕЊЕ - Ново радно време Музеја

.

 

Због погоршања епидемиолошке ситуације у земљи, Музеј Војводине је за посетиоце отворен од уторка до недеље, од 10.00 до 18.00 сати.

Привремено се одлажу сви програми намењени већем броју посетилаца. Рад Музеја прилагођен је свим прописаним мерама заштите од Ковида-19.

 

 

 

 

 

Дигитална фотограметрија у Музеју Војводине

.

Тим који чине представници Музеја Војводине, Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и Техничког факултета „Михајло Пупин“ из Зрењанина ради на заједничком пројекту под називом Примена дигиталне фотограметрије код креирања дигиталних 3Д објеката на примеру Античке збирке Музеја Војводине, који је финансирало Министарство културе и информисања РС.

Радионица „Лица од жица“ је отказана

.

 

 Обавештавамо заинтересоване да је, услед околности узрокованих епидемијом Ковида 19, отказана Радионица Лица од жица, која је требалo да буде одржана у суботу 14. новембра у 18 часова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВО ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОЛАГАЊЕМ СТРУЧНИХ ИСПИТА

.

 

Обавештавамо све заинтересоване да је, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, дошло до промене рокова везаних за полагање стручног испита.

Комисија ће се о хабилитационим радовима изјаснити до 13. новембра, док ће о евентуалном померању термина консултација кандидати бити накнадно обавештени путем вебсајта Музеја Војводине.

 

 

 

Музејска прича...

.

У Дому културе у Србобрану је 4. новембра, наша кустоскиња етнолог Љиљана Трифуновић, дигитално презентовала музејски материјал из Турије, Надаља и Србобрана у оквиру пројекта Музејска прича, који је сама осмислила.

Повезани чланци