Виртуелна машкарада Музеја Војводине

.

Пандемијско време мења многе формате, тако и формат Машкараде Музеја Војводине. Шарена поворка сели се ове године у виртуелни простор. Фотографисани учесници продефиловали су друштвеним мрежама Музеја. Број лајкова је одредио најбољу групну и појединачну маску оценом публике. Истовремено, своју одлуку донео је и жири састављен од стручњака: др Татјана Бугарски, музејски саветник - етнолог, др Весна Марјановић, етнолог-антрополог, проф. др Слободан Наумовић, етнолог-антрополог и Владимира Станисављевић, музејски саветник - педагог.

По одлуци публике, у категорији појединачних маски, највише гласова-лајкова добила је маска под називом „A.J.&Blaze“.

 

По одлуци публике, у категорији групних маски, највише гласова-лајкова добиле су маске под називом „Весела фарма“ из вртића Дуга.

 

Једногласно, стручни жири је за најуспешнију у конкуренцији појединачних маски изабрао маску под називом „Вук“.

                          

Као најуспешнија у категорији групних маски, једногласном одлуком стручног жирија, изабрана је маска под називом „Лепршаве караконџуле“  ШОСО Милан Петровић.

 

In memoriam - Предраг Медовић (1930–2021)

.

25. фебруара 2021. године дочекала нас је тужна вест да је у својој деведесет првој години преминуо др Предраг Медовић, научни и музејски саветник у пензији, археолог и један од најистакнутијих стручњака Музеја Војводине.

Јубилеј Градског музеја у Врбасу

.

У Градском музеју у Врбасу обележено је пет година постојања 24. фебруара 2021. Вишегодишње деловање Матичне службе Музеја Војводине нарочито је уродило плодом када се ради о овој музејској установи. Музеј у саставу Културног центра Врбас основан је 17. новембра 2015. године одлуком СО Врбас. Од тог тренутка, пратећи смернице које им дају стручњаци Музеја Војводине – конзерватори, кустоси и запослени у Матичној служби, колектив Градског музеја спроводи бројне пројекте, међу којима најважније место заузима реализација репрезентативне сталне поставке. Ова стална поставка на савремен начин рефлектује живот у Врбасу од његових почетака до данас, као и периоде који су му претходили.

На прослави је, поред покрајинске секретарке за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгане Милошевић, начелнице за заштиту културног налеђа и дигитализацију Министарства културе и информисања РС Оливере Марковић и других, говорила и директорка Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац. Госпођа Станковић Пештерац похвалила је изузетне резултате колектива Градског музеја у Врбасу и њихове директорке Весне Гргуровић.

Овом приликом Музеј Војводине примио је захвалницу Градског музеја у Врбасу.

Фотографије: Марија Ердељи

 

Радно време за време празника

.

Поводом државног празника Дана државности, Музеј Војводине ће бити отворен за публику у уторак, 16. фебруара, од 11 до 17 часова.

 

Отворена је изложба „Симболи државности на етнолошким предметима“

.

Поводом Дана државности, у Музеју Војводине отворена је изложба: Симболи државности на етнолошким предметима, ауторке Љиљане Трифуновић, музејске саветнице.

Поред великог броја медија, колега и пријатеља Музеја, отварању је присуствовала и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, а изложбу је отворила покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Присутнима се обратила и директорица Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац.

Изложба ће бити отворена до 7. марта 2021. године. Очекујемо Вас.

Фото: Марија Ердељи

 

Ново у електронској библиотеци Музеја Војводине

.

На нашем сајту (под: Електронска уздања) је доступнa још једна публикација Музеја Војводине у ПДФ форми. Реч је о књизи која је изашла из штампе 2017. године, под називом Култура и идентитет Буњеваца.  У питању је зборник радова са истоименог симпозијума, одржаног 18. фебруара 2017. године у Скупштини АП Војводине.

Повезани чланци