Свечано отворена Археолошка конференција „Од Дунава до Волге“

.

У понедељак, 7. октобра 2019. године у 10 сати, свечано је отворена Археолошка конференција „Од Дунава до Волге: интеракције и трансформације култура у 1. миленијуму н.е.“.

Конференција траје од 7. до 14 октобра 2019. године, а учествују 44 стручњака из више институције са 35 реферата.

Организатор конференције је Музеј Војводине, Музеј Државни Ермитаж из Санкт Петербурга и Институт археологије Руске Академије Наука из Москве.

Сарадња Музеја Војводине са Филозофским факултетом у Новом Саду

.

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и Музеј Војводине сколопили су споразум о сарадњи у петак, 27. 9. 2019. године. У име Филозофског факултета, споразум је потписала декан проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, а у име Музеја Војводине директор др Драго Његован.

Споразумом је предвиђена богата и свестрана сарадња између две институције –договараће се о заједничкој реализацији манифестација, заштити историјске и уметничке баштине, музеологије и другим областима од заједничког интереса. Планирано је да се сарадња реализује у организацији и одржавању заједничких изложби, као и у размени изложби; сарадњи у научно-истраживачкој сфери, размени информација у области културе, музеологије и заштите културне баштине, у организацији и одржавању конференција и семинара из области које проучавају Факултет и Музеј.

Део сталне поставке затворен због радова

.

Обавештавамо Вас да ће од 25. септембра до 3. октобра 2019. изложбени простор Музеја Војводине у Дунавској 37 бити затворен због унутрашњих радова.

У наведеном термину посетиоци, у овом простору, неће моћи да посете изложбе Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине.

Oтворена изложба слика румунског уметника Дорина Колтофеануа

.

У четвртак, 29. августа, у Музеју Војводине отворена је изложба слика Дорина Колтофеануа, савременог румунског уметника. Гостовање ове изложбе реализовано је у сарадњи са Музејом уметности из Темишвара и представља први корак будућих заједничких активности ова два музеја.

Имајући у виду да ће Нови Сад и Темишвар бити европске престонице културе 2021. године,  Музеј Војводине и Музеј уметности у Темишвару потписили су Уговор о сарадњи  којим су најављени различити облици културне размене ова два музеја као и будућа сарадња у области заштите културног наслеђа.

Пројекат „Борђош“ – наставак археолошких истраживања

.

Директор Музеја Војводине др Драго Његован обишао је неолитски локалитет Борђош и посетио међународни тим археолога, који га и ове године истражују. Током кампање из јула и августа 2019. године, локалитет Борђош постао је својеврсна школа археологије у којој су, предвођени проф. др Мартином Фурхолтом, стручњаци Музеја Војводине и Универзитета у Килу обучавали студенте основних и мастер студија из Осла (Норвешка). Тим поводом, Музеј Војводине склопио је Уговор о сарадњи са Факултетом хуманистичких наука Универзитета у Ослу.

Део музеја затворен због радова

.

Због унутрашњих радова стална поставка „Војводина у Првом и Другом светском рату“ у Дунавској 37 биће затворена за посетиоце следећим данима:

  • од 16 до 19. августа
  • од 23 до 26. августа
  • од 30. августа до 2. септембра.

Изложба „Испит зрелости" отворена је још ове недеље

.

Изложба  „Испит зрелости – војвођански матуранти од половине 19. века до 60-тих година 20. века’’, ауторки Чарне Милинковић, вишег кустоса историчара и Љубице Отић, музејског саветника, отворена је још ове недеље (до 15. јула).

Добродошли сте. Уколико сте изложили своју марурску фотографију можете је преузети

Повезани чланци