Музејска е-Свезналиц@

.

У Музеју Војводине од 18. 12. 2018: Музејска е-Свезналиц@

У време даривања Музеј Војводине најмлађим посетиоцима дарује Музејску е-Свезналицу.

Анимирани јунаци Миа, Божидар и кустос Музеја вас воде кроз изложбу и причају неке од најинтересантнијих музејских прича. После сваке приче очекује вас задатак који ће вас забавити, али и ставити у улогу правог истраживача културне баштине.

Поклони Музеју Војводине

.

Музеј Војводине поред откупа артефаката, које финансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, односно Покрајинска влада, вредне музеалије прибавља путем поклона појединаца, организација и институција као и сопственим истраживањима и ископавањима у области археологије. Тако се увећавају и богате многобројне збирке Музеја Војводине и свих његових одељења, па и најновијих: Музеја присаједињења и Музејске медицинске збирке ¬– Пастеров завод.

Музејска радионица на тему Насељавање Војводине током 18 века

.

У сарадњи са Градском библиотеком у Новом Саду, у Музеју Војводине је реализована интересантна радионица за ученике средњих школа на тему Насељавање Војводине током 18 века.

Путем Power Point презентације ученици гимназије" Светозар Марковић", из Новог Сада, у Музеју су се упознали са планском  колонизацијом Немаца, Мађара, Румуна, Русина, и других народа на подручје Војводине током 18 века, када Војводина постаје једна од етнички најмешовитијих региона Европе.

Потом су ученици подељени у групе, наставили истраживачки рад у Градској библиотеци, детаљније проучавајући досељавање народа у Војводину.

На јавном часу, у гимназији су изложили своје радове и истраживања.

Посета амбасадора САД

.

Његова Екселенција Кајл Скат, амерички амбасадор у Србији, посетио је Музеј Војводине и на поклон донео америчку заставу из 1848. године која је коришћена и у току Првог светског рата.

Застава ће употпунити сталну поставку Музеја присаједињења 1918.  отвореног  25. новембра 2018. као део сталне поставке Музеј Војводине, а поводом обележавања стогодишњице овог значајног догађаја.

Амбасадор је овом приликом посетио новоотворену изложбу и разговарао са директором Музеја др Драгом Његованом о будућој сарадњи и везама две земље.

Ускоро у Музеју Војводине: рум искејп игра

.

Први пут у свету рум искејп индустрије, на једној сталној музејској поставци направљена је игра. Ускоро ће посетиоци Музеја Војводине имати прилику да се забаве решавајући бројне логичке задатке и открију „тајну бесмртности“...

 „У потрази за тајном бесмртности о којој се прича још од 1847. године, коју нико да сада није успео да пронађе, група стручњака која буде довољно одважна упустиће се у авантуру како би открили да ли је то мит или истина...“

Сарадња са иностраним партнерима

.

Фондација "Нови Сад 2021" је у склопу свог програма "Planting partnerships" и припреме стратешког планирања омогућила установама културе да се упознају са будућим партнерима на пројектима које реализују или су у фази планирања. Музеј Војводине тек приступа стратешком планирању и у разматрању будућих пројеката изразили смо жељу да сарађујемо са агенцијом Martello из Ирске на чијем челу се налази господин Mark Leslie, који се интерпретативним дизајном бави дуги низ година, а као члан жирија European Museum Academy има богато искуство у процени поставки и пројектних решења, као и у консалтингу. Са њим смо обишли сталну поставку Музеја Војводине и Музеја присаједињења и у исцрпном разматрању могућих иновација добили низ корисних савета на плану пројектовања нових решења.

Свечано отворен Музеј присаједињења 1918.

.

У недељу, 25. новембра 2018. године у 10 часова, отворен је Музеј Присаједињења 1918. Музеј су отворили председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић.
Стална поставка Музеја присаједињења ће, од 25. новембра до 1. децембра 2018. године, бити отворена од 10 до 22 часа.

У том периоду за све групне посете улаз је бесплатан.


Од 1. децембра 2018. године, редовно радно време Музеја присаједињења је:

- уторак - петак 9-19 h
- субота - недеља 10-18 h

Повезани чланци