Бела недеља у Музеју Војводине - Музеј Војводине

Бела недеља у Музеју Војводине

01.03.2022. | Вести

Музеј Војводине сваке године организује програме у циљу представљања и очувања нематеријалне културне баштине. Већ 26 година организује се Машкарада у циљу неговања помало заборављених покладних обичаја везаних за Белу недељу. Значајно место у пракси ових обичаја заузимају маскиране поворке које су биле део обичајне праксе у Војводини, а  у појединим местима се и даље одржавају.

Последње две године пендемија Ковида 19 нам је диктирала мало другачије услове за обележавање ових обичаја. Прошлогодишња Машкарада одржана је у виртуелном простору, а овогодишњу ћемо обележити са радионицама за децу и са два атрактивна предавања.

У четвртак 3. марта у 12 сати одржаће се предавање Од маске до карневала музејске саветнице мр Лидије Мустеданагић. Предавање ће бити усмерено на феномен маскирања пратећи његов социјални, религијски, уметнички… контекст, од антике до савремене сцене.

Петак, 4. март у 12 сати резервисан је за предавање др Марије КоцићКарневал у Венецији: Од мита до реалности које нам доноси причу о једној од најпознатијих маскираних поворки на свету.

У недељу, 6. марта у 11 сати, биће одржана Музејска играоница за децу од 5 до 10 година старости на тему маски и маскирања. Због ограниченог броја присуство на играоници је потребно најавити на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Сви програми се одржавају уз поштовање важећих епидемиолошких мера.

 

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar