Конференција за медије „Музеји за 10“ - Muzej Vojvodine

Конференција за медије „Музеји за 10“

10.05.2019. | Вести

У Музеју Војводине данас, 10. маја, је одржана конференција за медије којом је најављен почетак највеће националне музејске манифестације Музеји за 10.

Присутне представнике медија и институција културе поздравио је др Драго Његован, директор Музеја Војводине, а на конференцији су такође говорили: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и представник Оснивачког одбора Манифестације, мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, као и Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Града Новог Сада.

Манифестацију Музеји за 10  су 2015. године покренули директори националиних музеја са идејом да кроз заједнички рад укажу на богатство и вредности које се чувају у установама културе у Србији и да вишедневном акцијом своје садржаје и програме приближе посетиоцима.

Манифестација се у 2019. години одржава од 13. до 19. маја у 76 музеја и установа културе у Србијиу 46 градова и на 120 локација, које ће бесплатно отворити врата публици. Ове године Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја се обележавају истог дана, у суботу 18. маја. Такође, током Манифестације обележава се и Национална недеља музеја. 

Централна тема Музеји као средишта културе: будућност традиције, изабрана је захваљујући новој улози музеја као активних учесника у њиховим заједницама. Улога музеја у друштву се мења. Некада статичне институције, музеји редефинишу своју позицију како би постали интерактивнијији, окренути ка публици и заједници, флексибилнији, прилагодљивији и динамичнији. Музеји постају стецишта културе и функционишу као платформе у којима се спајају креативност и знање, а посетиоци могу да учествују у стварању, размењују идеје и међусобно комуницирају.

На нивоу града Новог Сада од 13. до 19. маја ће се свакодневно у музејима, галеријама, архивима и заводима одвијати богат програм, са акцентом на Европској ноћи музеја.

Током седам дана публика ће бити у прилици да посети изложбе и ужива у предавањимапромоцијама, стручним и кустоским тумачењимапројекцијама филмоваконцертимарадионицама за децу и у многим другим занимљивим садржајима.

У манифестацији у Новом Саду активно се укључује 14 музеја, институција културе и и организација: Музеј Војводине, Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности Војводине, Музеј града Новог Сада, Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Галерија огранка САНУ у Новом Саду, Архив Војводине, Завод за заштиту природе Војводине, Лука Нови Сад, Удружење ликовних стваралаца Новог Сада, Посластичарница „Времеплов“ и Јеврејска општина Нови Сад.

За Европску ноћ музеја, 18. маја, музеји у Новом Саду ће радити до 24.00 сата.

Покровитељ манифестације је Министарство културе и информисања Републике Србије, а подржали су је и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Управа за културу града Новог Сада, струковна музејска удружења Национални комитет Међународног савета музеја ИКОМ Србије и Музејско друштво Србије. Медијски партнери манифестације су Удружење новинара Србије, Друштво новинара Војводине, Радио-телевизија Војводине и Радио Беседа.

Комплетан програм посетиоци могу погледати на сајту Манифестације http://www.muzejisrbije.rs/  или у публикацији којом су обједињени сви учесници у Новом Саду http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/pdf/Muzeji_za_10_2019.pdf.

Такође са линка https://youtu.be/RH3aMQ10dbk можете праузети видео спот манифестације, а са линка http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/audio/muzeji_za_10_2019_audio.mp3 радио рекламу.

За све додатне информације на располагању су Вам ПР службе свих учесника.

У нади да ћете медијски пропратити програме Манифестације, срдачно Вас поздрављамо.

Музеј Војводине
Спомен-збирка Павла Бељанског

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar