Портрети и сећања - Музеј Војводине

Портрети и сећања

19.02.2015. | Изложбе

У четвртак 19. фебруара 2015. године у 19 часова отвара се изложба “Портрети и сећања” у Музеју Војводина, Дунавска 37, Нови Сад.

Изложба ће приказати преко 1000 фотографија чланова Јеврејске заједнице Србије из периода пре Холокауста. Фотографије су прикупљене из породичних албума преживелих Холокауста и архива Јеврејског историјског музеја. Ови изванредни снимци, по први пут приказани заједно у јавности, иИлуструју невероватну разноликост људи, особеност њихових појављивања, догађаја, ситуација и места. Нажалост, приказују само делић заједнице која је постојала пре Холокауста. Само неколико година након што су ове фотографије снимљене, нацисти и њихови сарадници покушаће да убију све Јевреје у Србији. Шокантан контраст између ових изванредно животних снимака пре Холокауста и онога што знамо да је уследило потом, провлачи се као незаобилазан подтекст целе изложбе.

Фотографије су прикупљење у оквиру иницијативе Савеза јеврејских општина Србија да се оформи дигитална база фотографија Јеврејске заједнице Србије из периода пре Холокауста, и забележе сећања преживелих Холокауста о животима људи који су снимљени на тим фотографијама.

Уз изложбу је осмишљен пратећи образовни програм за децу школског узраста. Деца ће добити прилику да учествују у радионицама које обрађују теме као што су јеврејски обичаји, симболи, традиција, као и питања Холокауста и дискриминације. Надамо се да ћемо уз помоћ изложбе и образовног програма успети да младим генерацијама пренесемо знање о прошлости, како будуће генерације никада више не би прошле кроз страдања и патње жртава Холокауста. Више информација можете наћи на вебсајту www.jevrejipamte.org или ако пошаљете е-mail са питањима на адресу kontakt.secanje@savezscg.org.

Изложба ће бити отворена за јавност сваког радног дана од 11 до 19 часова, а викендом од 11 до 18 часова. Музеј не ради понедељком.
Изложба ће трајати до 15. марта 2015. године,

Изложба се после Новог Сада сели у Суботицу (19. марта до 7. априла 2015), Зрењанин (9. априла до 30. априла 2015), Београд (10. маја до 31. маја 2015) и Шабац (04. јуна 21. јуна 2015). У септембру/октобру гостоваће у Нишу и Крагујевцу (тачни датуми биће саопштени накнадно).

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar