Потписан је споразум о сарадњи Новосадског сајма и Музеја Војводине - Музеј Војводине

Потписан је споразум о сарадњи Новосадског сајма и Музеја Војводине

20.04.2022. | Вести

У уторак, 19. априла 2022. године, потписан је споразум о пословно-техничкој сарадњи Новосадског сајма и Музеја Војводине.

Потписници споразума су директорка Музеја Војводине, мр Тијана Станковић Пештерац и генерални директор Новосадског сајма, мр Слободан Цветковић.

Повод је пројекат који ће као едукативно-историјски садржај на Пољопривредном сајму, од 21. до 27. маја, усмерити пажњу на историју аграра у Војводини, а посетиоцима омогућити да виде део експоната из богате поставке Пољопривредног музеја у Кулпину. Истовремено, биће то на симболичан начин улазак у стогодишњицу Новосадског сајма и 90-ти Међународни пољопривредни сајам.

Музеј Војводине има дугу сарадњу са Новосадским сајмом, али није била озваничена на овај начин. Предлог да се део збирке из историје пољопривреде, која је изложена у Музејском комплексу у Кулпину, прикаже на Пољопривредном сајму иницирале су потписивање Споразума, али и мноштво идеја за будућу сарадњу. Велики је значај Пољопривредног сајма за наш град и нашу земљу, а Музеј Војводине као највећи музеј на територији АП Војводине, који преноси причу о животу на територији Војводине од палеолита до почетка двадесетог века, има велики број артефаката уз помоћ којих се може приказати преглед развоја пољопривреде од неолита до почетка 20 века, рекла је мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине. Додала је, такође да верује да је потписивање овог Споразума, само почетак, јер после Пољопривредног сајма следи Сајам туризма где Музеј такође можемо дати озбиљан допринос кроз приче о културном наслеђу.

Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма је нагласио да је Новосадски сајам увек спреман да прими оно што су инпути знања који могу бити у функцији сајамских манифестација. Једна од идеја је да се за младе посетиоце прикаже део историје пољопривредне прозводње уз најсавременију и најмодернију механизацију која се сада користи. Такође је додао да верује да ће сарадња са Музејом Војводине додатно добити свој епилог у јубилејима који предстоје следеће године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar