Поводом 175. годишњице Музеја Војводине отворена изложба „Војводина и Доња Аустрија – интеркултуралне везе“ - Музеј Војводине

Поводом 175. годишњице Музеја Војводине отворена изложба „Војводина и Доња Аустрија – интеркултуралне везе“

28.10.2022. | Вести

У четвртак, 27. октобра обележена је 175. годишњица оснивања Музеја Војводине отварањем изложбе: Војводина и Доња Аустрија – интеркултуралне везе.

Присутним гостима се обратио мр Роко Леуци један од аутора изложбе, који је говорио о сарадњи кустоских тимова Музеја Војводине и Државних колекција Доње Аустрије. Госпођа Катка Крајцова из Канцеларије покрајинске владе Доње Аустрије, изразила је задовољство читавим програмом сарадње наше две покрајине, а господин Станислав Радуловић вд подсекретара за културу свечано је отворио изложбу.

Публика је имала прилику да, кроз обраћање директорке Музеја мр Тијане Станковић Пештерац, сагледа остварене резултате Музеја у протеклој години.

Говор Вам преносимо у целини:

Данашњи дан изузетно је важан за Музеј Војводине – славимо његов јубиларни рођендан и зато ми дозволите да се кратко осврнем на његову дугу историју. Пре тачно 175 година група учених Срба основала је у Пешти Српску народну збирку, Музеум, са идејом да се у њему „чувају све старине и знаменитости“. Из ове традиције никао је наш музеј, који је под називом Војвођански музеј основан 1947. године. Од тог времена до данас ова установа представља најкомплекснији музеј у нашој земљи и матични музеј за све музеје и музејске збирке на територији Аутономне покрајине Војводине.

Наше две централне изложбе ове године: Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине и Сан неолитске ноћи, са својим пратећим програмима, представљале су стожере музеолошког програма Европске престонице културе. Са Фондацијом Нови Сад Европска престоница културе успешно смо реализовали још две изложбе: Скулптура и звук, која је представила необичне звучне скулптуре вајара Николе Мацуре и изложбу Марама као културни означитељ, која је настала у копродукцији са женским музејима из Новог Сада и Баварске. Сви ови пројекти подржани су и од Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Града Новог Сада, као и Националне платформе Србија ствара.

Праву посластицу за нашу публику представљала је изложба Два акта у салону – дела Саве Шумановића у колекцији Музеја Војводине коју смо посетиоцима поклонили за крај прошле и почетак ове године.

Игра Бекство из музеја – митолошка авантура значајно је и иновативно обогатила, нама изузетно важан, сегмент програма намењених публици млађег узраста, а најмађи посетиоци добили су још једну представу Театрића Музеја Војводине и видео спот са композицијом која је компонована за те потребе. Уз то, Авантуре миша Харлампија, као пројекат Музеја Војводине, од недавно се емитује на Радио телевизији Војводина.

У 2022. години наши стручњаци остварили су сарадњу са бројним установама и институцијама у земљи и иностранству: са Универзитетом у Килу, Институтом и Музејом из Битоле, Народним музејом Србије, Етнографским музејом из Београда, Радио-телевизијом Војводина, Новосадским сајмом, Историјским архивом града Новог Сада, Карловачком гимназијом, Тамбурица фестом, Филозофским факултетом у Новом Саду, Академијом уметности и Природно-математичким факултетом, Покрајинским и градским заводом за заштиту споменика културе, Градском библиотеком у Новом Саду, Културним центром Новог Сада, Поштом Србије, Српском недељом моде, другим музејима у нашој земљи итд.

У Рајнском покрајинском музеју у Триру, на великој изложби Пропаст Римског царства представља нас наш најлепши шлем из Беркасова, у Сент Иштван Кираљ музеју у Секешфехервару изложене су наше византијске иконице и камена пластика из 12. века, а изложба Стрма равница тренутно гостује у Музеју Херцеговине у Требињу. Наша изложба Ја носим вас, ви носите мене постављена је у Етнографском музеју у Београду, Карловачка гимназија као чувар културне баштине у Народном музеју Крушевац, Испит зрелости у Народном музеју Ваљево, Портрети знаменитих личности из доба присаједињења Војводине Краљевини Србији у Суботици итд. Такође смо остварили значајну сарадњу са Новосадским сајмом и у склопу Међународног пољопривредног сајма реализовали смо две изложбе из депанданса Музеја Војводине – Музејског комплекса Кулпин.

Издавачка делатност постигла је ове године значајне резултате међу осталим програмским активностима које спроводимо. Тренутно се на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у склопу Сајма књига у Београду налазе бројна издања Музеја Војводине, међу којима су каталози изложби, монографије и годишњак Рад Музеја Војводине. Међу њима посебно се издвајају публикација 50 прича из Музеја у доба короне на српском и енглеском језику, која је резултат рада целог колектива у тешким данима током пандемије, затим монографије: Првих 100 година Пастеровог завода у Новом Саду, Књига о праисторијским играчкама, књига 13. из Едиције Присаједињење – Личности и догађаји из доба присаједињења Војводине краљевини Србији и др.

Наше учешће на Дунавској конференцији о култури донело нам је организацију десете, јубиларне конференције у 2023. години. Током ове године били смо запажени и на другим европским и светским конференцијама, где смо приказали резултате свог рада, попут конференција у Скопљу, Пирану, Сегедину, Улму, Бакуу, Лисабону и другде. 

Најважнији догађај за нашу установу у овој години био је повратак чувене слике Влаха Буковца Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861, која је украдена 1993. године са сталне поставке Дворца у Челареву, депанданса Музеја Војводине. Захваљујући заједничкој акцији Службе за борбу против организованог криминала МУП Републике Србије, Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије, Јавног тужилаштва II кантона Цирих, Министарства културе и информисања Републике Србије и Музеја Војводине украдена слика је, након готово три деценије, враћена у Србију. Посебну захвалност дугујемо Покрајинској влади, која је из текућих буџетских резерви благовремено издвојила значајна средства за примопредају и транспорт слике из Цириха у Нови Сад.

Користим ову прилику да се захвалим запосленима Музеја Војводине, чије је поштовања вредно залагање ове године крунисано добијањем најпрестижнијег признања града Новог Сада – Октобарске награде, која нам је свечано уручена пре неколико дана. И ова награда, али и рекордан број посетилаца ове године, обавезују нас да у свим даљим напорима подржимо и афирмишемо  креативност наших стручњака и свих сарадника, да идемо у корак са временом и у свом раду примењујемо најсавременије музеолошке методе и да сваким новим подухватом померамо границе у интерпретацији и презентацији музејског наслеђа.

Изложба Војводина и Доња Аустрија – интеркултуралне везе коју вечерас отварамо резултат је сарадње коју је Музеј Војводине остварио са Државним колекцијама Доње Аустрије из Санкт Пелтена. Идеја за њену реализацију поникла је из сарадње између покрајинских влада Војводине и Доње Аустрије и чињенице да Војводина у периоду од 2021. до 2022. године председава Заједницом подунавских регија. Ова изложба представља замашан музеолошки подухват две установе које на савремен начин представљају предмете из својих колекција. Излагањем репрезентативних артефаката, тим кустоса настојао је да исприча приче и пренесе знање о значајном културно-историјском и природњачком наслеђу које баштини. Избор предмета одражава комплексност и мултидисциплинарност регионалних музеја који имају за циљ да прикажу живот кроз дуги временски период у регији о чијем наслеђу брину.

Захваљујем се драгим колегама из Санкт Пелтена, пре свега Катки Крејчовој и Року Леуцију, те другим колегама из Државних колекција Доње Аустрије, као и свим сарадницима из Музеја Војводине и ван њега, који су помогли да се реализује ова изложба.

Хвала!

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar