На граници два царства – Банатска војна крајина (1764−1872)

23.12.2014. | Изложбе

У уторак, 23. децембра 2014. године у 13 сати отвара се изложба “На граници два царства – Банатска војна крајина (1764−1872)” ауторке Веселинке Марковић, музејске саветнице – историчарке.

Kао погранични војноодбрамбени систем, Војна крајина је вековима имала значајну улогу у одбрани Хабзбуршке монархије од Османског царствa. Своје територијалне оквире мењала је током времена, а посебно су значајне биле реформе спроведене средином XVIII века, када је започето и организовање Банатске војне границе.

У периоду 1764–1774. године царица Марија Терезија (1740–1780) дуж Тисе и Дунава образовала је Банатску војну границу, која је била организована у три пука: Српско-банатски, Немачко-банатски и Влашко-банатски пук. Дворски ратни савет је 1774. године донео одлуку да се Влашки батаљон споји са Илирском региментом, те је та нова регимента названа Влашко-илирска регимента.

Почетком XIX века кордон банатских регименти протезао се дуж Дунава –од Панчева до Оршаве. Око 1820. године започета је реорганизација Банатске границе. Тада су формиране две одељенске бригаде – у Панчеву и Карансебешу. Панчевачкој бригади био је подређен комунитет Панчево и Немачко-банатска регимента, а бригади у Карансебешу комунитет Бела Црква и Влашко-илирска регимента. Касније, тј. 1838. године, од граничних делова обеју регименти створен је Илирско-банатски батаљон са седиштем у Белој Цркви. Он је 1845. прерастао у регименту под називом Илирско-банатска граничарска регимента, а тада је и Влашко-илирска регимента променила назив у Влашко-банатску регименту, чија је територија излазила изван оквира нашег данашњег Баната.

Банатски граничари су читав један век, односно све до укидања Банатске војне крајине 1872. године чували санитетски кордон, ратовали широм Европе, одржавали везе са својим сународницима у Турској, имали значајну улогу у Револуцији 1848/49, штитили српске привилегије у оквиру Хабзбуршке монархије и борили се с мочварама и пешчарама Баната.

{gallery}fotogalerija/banatska__vojna_granica{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar