60 година Универзитета у Новом Саду - Музеј Војводине

60 година Универзитета у Новом Саду

28.06.2021. | Вести

Музеј Војводине у сарадњи са Ректоратом Универзитета у Новом Саду отвара изложбу под називом: 60 година Универзитета у Новом Саду, ауторке Чарне Милинковић, више кустоскиње историчарке, у понедељак, 28. јуна 2021. године у изложбеним просторијама Ректората.

Након неуспелих залагања за оснивање Универзитета на простору Војводине, велика синтеза вишевековних надања, визија коју су стварале генерације високих интелектуалаца, идеја и достигнућа у области науке и образовања одиграла се 1960. године када је Народна скупштина Републике Србије донела Закон о оснивању Универзитета у Новом Саду, којим су раније основани факултети повезани у јединствену новосадску академску заједницу.

Дан Универзитета у Новом Саду се сваке године обележава на Видовдан, 28. јуна, те ће и ове године уз текући програм и у наставку свечане академије која почиње у 18 часова, бити отворена и поменута изложба.

Ауторка изложбе је, у две изложбене целине, приказала настанак и развој новосадског Универзитета од најранијих идеја о његовом оснивању, које су се појавиле још у 18. веку, па до данашњих дана, када се у његовом саставу налази четрнаест факултета и три института. У павиљону Ректората дат је кратак осврт на векове који су иза нас. Такође, приказана је и структура управљања Универзитетом, те је тај простор посвећен управо свим ректорима као и Ректорату уопште. Други изложбени простор је посвећен свим факултетима и институтима који појединачно баштине богат рад, кроз који као академска заједница дају велики допринос даљем развоју просперитетног друштва. Предмете који су изложени у витринама је бирала управо та заједница која је заједничким радом и великим стрпљењем одговорила на изазов који им је дао Музеј Војводине. Дизајн изложбе и каталога потписао је професор Академије уметности Универзитета у Новом Саду, мр Дарко Вуковић.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar