Ала смо се наодмарали - Музеј Војводине

Ала смо се наодмарали

15.05.2015. | Изложбе

У петак, 15. маја 2015. године у 19 сати отвара се изложба “Ала смо се наодмарали” ауторки др Агнеш Озер и Милкице Поповић.

Економско снажење грађанства у другој половини 19. века довело је до јачања његове свести, која се, пре свега, испољавала у начину размишљања и стилу живота. Привредни развој и индустријализација условили су културно и духовно уздизање трговаца, предузетника, адвоката, лекара, професора, учитеља и богатијих занатлија. Успостављен је грађански систем вредности, грађански стил живота и одређено грађанско понашање. Европеизација градова, кућа за становање или кућа за одмор утицала је и на промену навика понашања у свакодневном животу, али и организовања слободног времена, које је провођено у природи и на путовањима у друге крајеве.

Све је било подређено удобнијем и здравијем животу. Најчешће се ишло на излете у природу, као и на обале река и језера, које су биле веома популарна купалишта. Престижно је било једном годишње отићи и у неку светску или оближњу бању. Са променом здравствених схватања о мору као лечилишту долази до све бројнијих одлазака на летовање, нарочито између два светска рата. Након Другог светског рата путовања из личног задовољства и ради одмора постају потреба најширег круга радних људи, али и других слојева становништва.

Изложба пружа праву слику о начину и организацији путовања као и о омиљеним дестинацијама за одмор. Мноштво фотографија, разгледница, мапа, сувенира и других артефката сведоче о овом сегменту свакодневног живота наших предака.

Спонзор – мајстор за сладолед – Moritz Eis.

{gallery}fotogalerija/ala_smo_se_naodmarali{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar