Алојз Орел - Пулски албум - Музеј Војводине

Алојз Орел – Пулски албум

18.03.2016. | Изложбе

У петак, 18. марта 2016. године у 19 сати, Дунавска 35, отвара се изложба Повијесног и поморског музеја Истре из Пуле “Алојз Орел – Пулски албум” ауторке Лане Скуљан Билић.

Изложба АЛОЈЗ ОРЕЛ Пулски албум / Album di Pola / The Pula Album посвећена је Алојзу Орелу (Љубљана, 19. јуна 1918. – Пула, 10. јуна 2002.), најпопуларнијем и најсвестранијем фотографу Истре. Први пут се јавности представља садржај и богатство заоставштине овог професионалног и уметничког фотографа, чији су рад и деловање обележили историју фотографије у Пули и Истри у другој половини 20. века.

Заоставштина, данас у власништву његовог унука Алексеја Орела, дочарава својим разноврсним садржајем ток настајања вредног и обимног ауторског опуса током педесетогодишњег деловања. Од отварања првог атељеа ФОТО Орел код Славолука Сергијеваца 1947. године, преко ангажмана у Народној техници и Гласу Истре, до новог атељеа фотографа-уметника 1968. године у Незакцијској 12 и последњих фотографских радова 1996. године. Од почетка је у свом раду био посвећен усавршавању знања о техници снимања, изради и развијању фотографија. Уз фотографски рад, бавио се и обликовањем рекламних материјала, водича и књига за бројне туристичке и културне установе. Обликовао је први туристички водич Пуле 1955. године, а учествовао је у изради и објављивању прве фотомонографије Пуле 1964. године. Тема изложбе је град Пула, уз који је везана професионална и уметничка каријера овог истакнутог мајстора фотографије. Представљен је избор од четрдесет фотографија с разноликим пулским мотивима, које су настајале током целог периода стварања. Заоставштина Алојза Орела својим квалитетом и квантитетом доказује да овај фотографски виртуоз заслужује истакнуто место у историји новије истарске фотографије, где представља једног од последњих предводника, сада већ помало заборављене, аналогне фотографије.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar