Реч – две о римском стаклу на сталној поставци Музеја Војводине - Музеј Војводине

Реч – две о римском стаклу на сталној поставци Музеја Војводине

08.12.2022. | Година стакла 2022

Поред разнобојних перли од стакла, у склопу Античке збирке, у Музеју Војводине чувају се и бројне стаклене посуде из римског периода. Прелепи хексагонални крчаг припада једној од првих збирки које је Музеј Матице српске поклонио новооснованом Војвођанском музеју 1948. године. Иако су се производили и током прва два века нове ере, такви хексагонални крчази од стакла на нашим просторима датовани су у средину 4. века.

Због своје ломљивости, право је чудо да су се ове посуде сачувале до данас, па стога углавном потичу из гробова. Археолози су их пронашли током истраживања две велике римске некрополе у селима Бешка и Свилош, у којима су покојници сахрањени са личним украсима и другим предметима које су за живота користили. Стаклене посуде очигледно су биле важни производи које је требало на понесу са собом на други свет.

Пехар са натписом из Свилоша испод обода има хоризонталне линије и натпис Accipe calice(m) pie zes(es) (Узми пехар, пиј, на здравље). Овај тип пехара са натписом је производ рајнских радионица, а среће се и на осталим некрополама у просторима провинције Паноније и датује у другу половину 4. века, на основу налаза новца у време Константина I и Констанција II. Заједно са овим предметом, откривен је и луксузни крчаг, импортован из радионице колоније Агрипина (данашњи Келн). Ради се о гробном прилогу мушкарца старости између 35–41. године, који је сахрањен у гробници од камена и дробљене опеке везане кречним малтером.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar