Ауторска лутка Веронике Латик - Muzej Vojvodine

Ауторска лутка Веронике Латик

23.05.2017. | Изложбе

У оквиру манифестације Дани Украјине у Србији у Музеју Војводине, Дунавска 35, се у уторак, 23. маја у 13 сати отвара изложба “Ауторска лутка Веронике Латик”.

У прошлости Украјине баке и мајке су за своје унуке и кћери ручно правиле лутке, које су истовремено биле и играчке и украси за кућу. Сматрало се да лутка, која има људски изглед, а коју су направили добри људи, доноси у дом топлину и пријатност.

У данашње време, када популарност ручних радова све више расте, појављују се сјајни украјински мајстори, који не само да теже да оживе старе традиције ручно прављених лутака, већ им додају ексклузивност и савременост.

У Музеју Војводине имате прилику да уживате у ауторским луткама младе украјинске мајсторице Веронике Латик.

Вероника Латик је од самог детињства показивала склоности ка дизајнирању одеће. Сртаст, коју је открила уз стару шиваћу машину, је задржала и до данас.

За свој рад данас каже:

“Када се у мом животу појавила ћерка, желела сам да правим играчке за њу. Тако сам се и нашла у свету ручног рада. Највише ме фасцинира крпена лутка. Управо тако је настала моја прва девојка – Украјинка. Све моје лутке не личе на уобичајене Украјинке. Заменила сам сукњу са кецељом са раскошном, везеном одећом. Свака од њих има витак стас и ноге, као и елегантне рукавице. У њима сам представила разноврсност и лепоту украјинског веза.”

У својим радовима, Вероника користи природне материјале. Фризуре прави од коњске длаке или вуне. Лице и тело тонира кафом и осликава акварелним бојама, а руке и ноге прави од полимерне глине.

За хаљине покушава да пронађе ретке тканине или мараме са аутентичним орнаментима.

Дани Украјине у Србији

Од 16. до 23. маја у Новом Саду одржавају се Дани Украјине у Србији. Овај велики догађај посвећен је обележавању годишњице потписивања споразума о сарадњи између Лавова (Украјина) и Новог Сада (Србија), као и регија Украјине (Кировоград, Лавов, Чернивци) и Аутономне покрајине Војводине.

Дани Украјине у Србији покривају све области украјинско – српске сарадње, почев од међуградске и међурегијске сарадње на нивоу локалних самоуправа, све до економске, трговинске сарадње, културних, информационих и просветних догађаја.

{gallery}fotogalerija/autorske_lutke_veronike_latik{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar