Бити избеглица: европски наратив - Muzej Vojvodine

Бити избеглица: европски наратив

30.08.2018. | Занимљивости

Пројект «Бити избеглица: европски наратив» је финансиран уз подршку Европске уније кроз програм “Европа за грађане”

Шест догађања која су проведена у оквиру овог пројекта:

Догађај 1
Учешће: Догађај је укључио више од 110 грађана, укључујући 96 учесника из Словеније, 3 учесника из Аустрије, 3 учесника из Хрватске, 2 учесника из Босне и Херцеговине, 1 учесника из Њемачке, 1 учесника из Србије, те по 2 учесника из Русије и Француске.
Мјесто / Датум: Догађај се одвијао у Музеју савремене историје Словеније у Љубљани (Словенија) од 08/02/2018 до 25/03/2018.
Кратки опис: Циљ догађаја – организираног од стране институције носиоца пројекта Академије наука Републике Аустрије (Беч, Аустрија) и Музеја савремене историје Словеније из Љубљане, институције партнера пројекта из Словеније – је био представити циљеве, активности и резултате пројекта (публикација, изложба и едукацијски програм) широј публици у Словенији. Изложба (словенски: “Biti begunec: Evropska zgodba”) у оквиру пројекта отворена на Национални дан Републике Словеније, 8. фебруара 2018. године, приказивала је 15 одабраних предмета који су уједно представили 15 европских избегличких прича из 20. века. Истог дана у овом музеју, представници Академије наука Републике Аустрије, др. Аниса Хасанхоџић и мр. Рифет Рустемовић, одржали су и радионицу из историје на тему “Бити избеглица” с дискусијом ученицима “Гимназије Шкофја Лока” из Шкофја Локе. Ученици су дали и своје коментаре на изложбу, те су, такођер, представили и њихов рад на ову тему тему – кратки филм, направљен током радионица одржаних с кустосицом Музеја савремене историје Словеније Уршком Пург. Изложба “Бити бегунец: Европска згодба” приказана је касније и у “Гимназији Шкофја Лока”.

Догађај 2
Учешће: Догађај је укључио више од 63 грађана, укључујући 56 учесника из Хрватске, 2 учесника из Аустрије, 2 учесника из Србије, 2 учесника из Сједињених Америчких Држава, те 1 учесника из Словачке.
Мјесто / Датум: Догађај се одвијао у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја Ријека у Ријеци (Хрватска) од 05/03/2018 до 04/04/2018.
Кратки опис: Циљ догађаја – организираног од стране институције носиоца пројекта Академије наука Републике Аустрије (Беч, Аустрија) и Поморског и повијесног музеја Хрватског приморја Ријека, институције партнера пројекта из Хрватске – је био представити циљеве, активности и резултате пројекта (публикација, изложба и едукацијски програм) широј публици у Хрватској. Изложба “Бити избјеглица: еуропски наратив” о 15 европских избегличких прича из 20. века отворена је у Ријеци 5. марта 2018. године. Поред 15 предмета преко којих су предочене одабране избегличке приче, били су изложени и додатни предмети на тему избеглишта из збирке овог музеја. Отворењу изложбе претходила је радионица из историје на тему “Бити избеглица” за ученике “Прве ријечке гимназије”, који су и присуствовали отворењу изложбе. Радионицу је водила представница Академије наука Републике Аустрије др. Аниса Хасанхоџић, заједно с кустосом музеја из Ријеке, господином Ивом Милеуснићем. У месецима који су уследили изложбу су организирано посећивале школе из многих градова Хрватске.

Догађај 3
Учешће: Догађај је укључио више од 121 грађана, укључујући 114 учесника из Србије, 3 учесника из Аустрије, 2 учесника из Словеније, те по 1 учесника из Босне и Херцеговине и Грчке.
Мјесто / Датум: Догађај се одвијао у Музеју Војводине у Новом Саду (Србија) од 26/03/2018 до 09/04/2018.
Кратки опис: Циљ догађаја – организираног од стране институције носиоца пројекта Академије наука Републике Аустрије (Беч, Аустрија) и Музеја Војводине, институције партнера пројекта из Србије – је био представити циљеве, активности и резултате пројекта (публикација, изложба и едукацијски програм) широј публици у Србији. Изложбу под називом “Бити избеглица: европски наратив” о 15 предмета односно 15 европских избегличких прича из 20. века, а која је укључивала и додатне предмета из историје избеглиштва и избеглица из фундуса Музеја Војводине, отворио је, 26. марта 2018. године, представник амбасаде Републике Аустрије у Србији и директор Аустријског културног форума у Београду др. Johannes Irschik. Отварању изложбе претходила је радионица из историје на тему “Бити избеглица” за ученике гимназије “Јован Јовановић Змај”, уз интензивну дискусију на тему европског избегличког наратива. Водитељи радионице, одржане у просторијама Музеја Војводине, били су представници Академије наука Републике Аустрије, др. Аниса Хасанхоџић и мр. Рифет Рустемовић.

Догађај 4
Учешће: Догађај је укључио више од 93 грађана, укључујући 89 учесника из Босне и Херцеговине, 2 учесника из Аустрије, те по 1 учесника из Пољске и Француске/Канаде.
Мјесто / Датум: Догађај се одвијао у Музеју источне Босне у Тузли (Босна и Херцеговина) од 09/04/2018 до 09/05/2018.
Кратки опис: Циљ догађаја – организираног од стране институције носиоца пројекта Академије наука Републике Аустрије (Беч, Аустрија) и Музеја источне Босне из Тузле, институције партнера пројекта из Босне и Херцеговине – је био представити циљеве, активности и резултате пројекта (публикација, изложба и едукацијски програм) широј публици у Босни и Херцеговини. Изложба под називом “Бити избјеглица: европски наратив” о 15 европских избегличких прича из 20. века отворена је у Тузли 9. априла 2018. године. Радионица из историје на тему “Бити избеглица” за ученике “Средње грађевинске школе” из Тузле одржана је истог дана у просторијама музеја. Водитељи радионице били су представници Академије наука Републике Аустрије, др. Аниса Хасанхоџић и мр. Рифет Рустемовић. Ученици су присуствовали отварању изложбе, те су дали своје коментаре на садржај радионице и изложбе. У данима након отворења изложбе уследиле су организиране посете основних и средњих школа, као и универзитетских студената.

Догађај 5
Учешће: Догађај је укључио више од 106 грађана, укључујући 87 учесника из Аустрије, 4 учесника из Словеније, 3 учесника из Србије, 2 учесника из Босне и Херцеговине, 2 учесника из Њемачке, 2 учесника из Хрватске, 2 учесника из Сирије, 1 учесника из Пољске, 1 учесника из Уједињеног Краљевства, те по 1 учесника из Италије и Турске.
Мјесто / Датум: Догађај се одвијао у Музеју града Беча (Wien Museum) у Бечу (Аустрија) првобитно од 16/05/2018 до16/06/2018, затим продужен до 13/01/2019.
Кратки опис: Циљ догађаја је био представити циљеве, активности и резултате пројекта (публикација, изложба и едукацијски програм) широј публици у Аустрији. Изложба о 15 европских избегличких прича из 20. века отворена је у Музеју града Беча 16. маја 2018. године под називом “Fluchtspuren/What remains: Traces of Refugees”. Овај догађај организиран је од стране носиоца пројекта Академије наука Републике Аустрије и Музеја града Беча као партнера пројекта. Панел дискусија на тему европског избегличког наратива, одржана прије чина отварања изложбе, окупила је многобројну публику, као и представнике свих партнер институција овог пројекта из седам земаља, те позване госте из политичког и друштвеног живота Аустрије. У току вечери публици су представљени циљеви и резултати пројекта, укључујући публикацију – зборник радова на енглеском језику – под називом “Being a Refugee: A European Narrative” (“Бити избеглица: европски наратив”), као и изложбе, те едукацијске и друге активности реализиране у осталим земљама партнерима пројекта. Радионица из историје на тему “Бити избеглица” за ученике гимназије “Draschestraße“, смештене у 23. бечком округу, одржана је наредног дана, 17. маја 2018. године, у просторијама Музеја града Беча. Радионицу су припремили представници Академије наука Републике Аустрије, др. Аниса Хасанхоџић и мр. Рифет Рустемовић, заједно с кустосом Музеја града Беча, мр. Герхардом Милцхрамом. Ученици су уједно посетили и изложбу, те су дали своје коментаре на садржаје радионице и изложбе. Првобитно је било планирано да изложба у Бечу буде отворена месец дана, но због јако великог интереса јавности, као и због чињенице да је уврштена у званични културни програм Републике Аустрије за време председавања Аустрије Европском унијом (јули – децембар 2018. године), изложба остаје отворена до 13. јануара 2019. године. У наредним месецима у Музеју града Беча, а у сарадњи са Академијом наука Републике Аустрије, биће организирани додатни јавни догађаји на тему европског избегличког наратива, попут промоција, дискусија, те организираних посета изложби у оквиру пројекта.

Догађај 6
Учешће: Догађај је укључио више од 27 грађана, укључујући 10 учесника из Украјине, 9 учесника из Пољске, 3 учесника из Аустрије, 1 учесника из Грузије, 1 учесника из Уједињеног Краљевства, 1 учесника из Бјелорусије, 1 учесника из Казахстана, као и 1 учесника из Јордана.
Мјесто / Датум: Догађај се одвијао на Универзитету Лазарски у Варшави (Пољска) 22. јуна 2018. године.
Кратки опис: Циљ догађаја – организираног од стране институције носиоца пројекта Академије наука Републике Аустрије (Беч, Аустрија) и Универзитета Лазарски, институције партнера пројекта из Пољске – је био представити циљеве, активности и резултате пројекта (публикација, изложба и едукацијски програм) широј публици у Пољској. Представници Академије наука Републике Аустрије, др. Аниса Хасанхоџић и мр. Рифет Рустемовић, представили су учесницима активности пројекта, наглашавајући његове циљеве и резултате. Уједно, представили су и избегличке приче које су биле део изложбе у оквиру пројекта, као и публикацију – зборник радова на тему европског избегличког наратива. Др. Christopher Lash (Универзитет Лазарски) је представио тему избегличког наратива из историје Пољске. Догађај је закључен дужом дискусијом која је у фокусу имала и европску избегличку кризу 21. века, те нарочито аспекте европске миграцијске политике као и ставове грађана, сумирајући идеје и мишљења која се тичу како историјског, тако и актуелног европског избегличког наратива и његових изазова.

Додатни догађаји

Представљање овог пројекта настављено је и након официјелног краја пројекта (30/06/2018), тако да су циљеви, активности и резултати пројекта 10. јула 2018. године били презентирани и у Лајпцигу (Немачка), на Универзитету Лајпциг, а који је, уз Универзитет у Тибингену, био партнер институција овог пројекта у Немачкој. Због великог интереса за овај пројект планирано је да слични догађаји буду реализирани и у наредном периоду.
Напомена: Овај пројект подржала је и Канцеларија савезног канцелара Републике Аустрије, Одељење за културу.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar