Благо из кошнице – Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847-1947-2017)

10.05.2017. | Изложбе

У среду, 10. маја 2017. године у 19 сати, Дунавска 35, отвара се изложба “Благо из кошнице – Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847-1947-2017)”.  Аутори изложбе су Тијана Станковић Пештерац, Сузана Миловановић, Љубица Отић, Веселинка Марковић, Милкица Поповић, Вукосава Пејин, Чарна Милинковић, Александра Стефанов, Катарина Радисављевић, Александар Петијевић и Богдан Шекарић.

Након оснивања Матице српске у Пешти, у редовима родољубиве српске интелигенције, 1847. године родила се идеја о оснивању Српске народне збирке, или Музеума „где ће се чувати све старине и знаменитости“. Жеља оснивача била је да Музеум постане „огледало живота нашег народа у крајевима у којима он живи“. Вођено овом идејом, српско грађанство почело је да поклања Матици предмете везане за прошлост српског народа. Од тада су се у Матици перманентно прикупљали историјски, етнолошки и археолошки предмети од којих су се временом створиле богате и значајне збирке. После деценија преданог рада, и неколико иницијатива од стране истакнутих културних и јавних личности, збирка је напокон прерасла у Музеј Матице српске, који је свечано отворен 9. јула 1933. године. У годинама након Другог светског рата издвајањем дела материјала из Музеја Матице српске 30. маја 1947. године основан је Војвођански музеј.

Обележавајући два јубилеја – 170. година од формирања Српске народне збирке и 70. година од оснивања Војвођанског музеја, изложбом „Благо из кошнице“, Музеј Војводине, по први пут јавности представља предмете из својих збирки, наслеђене из некадашњег Музеја Матице српске.

{gallery}fotogalerija/blago_iz_kosnice{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar