Боца стрпљења - Музеј Војводине

У етнолошкој збирци за друштвени живот и духовну културу се налазе четири стаклене боце у чијој унутрашњости су израђене фигуралне представе са хришћанском тематиком. Овакве боце су познате под називом “боце стрпљења” и биле су веома популарне у Средњој Европи у 18. веку као украси у кући. Сличне њима су боце које су прављене на Западу, али су оне обично положене на бок и најчешће имају фигуру брода у унутрашњости.

Боце стрпљења су израђиване тако што су дрвени делови композиције, са појединим деловима од других материјала, пажљиво уметани и састављани кроз грлић боце. Фигуре су могле да буду постављене у једном, два или више нивоа. Поред представа Христовог страдања, које су биле најчешће, постојале су и боце са приказима рударења, које указују на просторе одакле ови предмети потичу.

Једна од боца стрпљења у збирци Музеја Војводине (инв. бр. 2204) састоји се од два нивоа, при чему је у доњем представа Христовог распећа, док је у горњем фигура која представља олтар и људске фигуре при молитви. Боца је чувана у кући, у Темерину као украс, а купљена је као успомена са Текија у Петроварадину. Иако нам место њене израде није познато, по детаљима на фигурама можемо да закључимо да је то шири простор централне Европе.

Татјана Бугарски, виши кустосетнолог

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar