Будите део изложбе - Музеј Војводине

Будите део изложбе

09.06.2021. | Вести, Радионице и играонице

НАПРАВИМО ХЕРБАРИЈУМ – СПОМЕНАР ЗА БИЉКЕ

 

Драга децо, да ли сте знали да чувена Карловачка гимназија има библиотеку у којој се чува велики број старих и ретких књига? Међу њима је и књига илустрована фантастичним акварелима биљака, која се зове Описи и слике ретких биљака Мађарске, за коју се тврди да је по лепоти ниједна ботаничка енциклопедије још није надмашила, иако је написана још пре 200 година.

На изложби у Музеју Војводине можете да је видите и сами се уверите колико је лепа.

А, замислите! Аутора ове књиге је надахнуо управо један од директора Карловачке гимназије, Андреј Волни, који је направио чувени школски хербаријум. Волнијев хербаријум је и данас једна од најдрагоценијих књига у овој богатој школској библиотеци.

Да ли сте и ви некада, као Андреј Волни, пожелели да заувек сачувате неку лепу биљку коју сте угледали док сте шетали шумом, ливадом и брали цвеће за маме, тетке, баке… Да ли сте се запитали како се зове, да ли се користи за нешто…?

Хајде да истражујемо! Да заједно направимо посебан Музејски хербаријум.

Пронађите биљку која вас својим изгледом инспирише. Припремите је за наш заједнички хербаријум на папиру А4 формата. Поред биљке напишите њено име, где сте је убрали и шта сте интересантно о њој открили. Наравно, напишите и своје име и године. Затим, на другом листу А4 формата напишите или нацртајте рад надахнути потрагом за биљком.

Вашу страницу хербаријума и ликовни/литерарни рад донесите у Музеј Војводине, у Одељење за педагошки рад, сваког дана, осим понедељка, од 10 до 18 сати и постаните део музејске изложбе.

Акција траје до 15. августа.

 

УПУТСТВО ЗА ПРАВЉЕЊЕ ХЕРБАРИЈУМА

 

Потребно је да у природи пронађете једну биљку, извадите са кореном, ставите између страница новинске хартије и оставите 15 дана да се осуши. Новине у којима се суши биљка притисните дебљом књигом да се биљка „испегла“. Осушену биљку селотејп траком залепите на папир А4 формата и напишите наведене податке.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar