Човек који је објавио крај Другог светског рата у Европи - Музеј Војводине

Човек који је објавио крај Другог светског рата у Европи

09.05.2020. | Остани код куће и научи нешто ново

Дана 9. маја 2020. Европа ће облежити јубиларних 75 година од победе над фашизмом, пошто је 9. маја ујутро ступила на снагу капитулација нацистичке Немачке.

Али, постојало је у Европи једно ратиште где су се жестоке борбе прса у прса водиле још шест дана. Било је то југлословенско ратиште, тачније погранични појас данашње словеначко-аустријске границе. Тамо су немачко-квислиншке формације упорно покушавале да се пробију на територију под контролом англоамеричких савезника и предају се њима, а не јединицама Југословенске армије.

Тај део заједничког савезничког фронта био је зона дејства 3. Армије ЈА, којом је командовао Коста Нађ.

Константин-Коста Нађ (Петроварадин, 13.05.1911 – Београд, 18.11.1986) био је подофицир Војске Краљевине Југославије, затим официр шпанске Републиканске армије. Шпански грађански рат је завршио са чином капетана и звањем команданта бригаде. Од фебруара 1939. до маја 1941. борави у логорима за интернирце у Француској и Немачкој. У мају 1941. успева да се илегално пребаци у већ окупирану Југославију и одмах преузима значајну улогу у организацији устанка.

Крајишки партизани под командом Косте Нађа формирали су током пролећа 1942. велику слободну територију која је, након похода Групе пролетерских бригада из источне у западну Босну (април-август 1942) постала језгро „Бихаћке републике“. Коста Нађ је командовао јединицама које су 2 ‒ 4. новембра ослободиле Бихаћ, а убрзо након тога постао командант новоформираног Првог босанског корпуса НОВЈ.

У мају 1943. уведени су чинови у НОВЈ. Коста Нађ је именован за пуковника, да би неколико месеци касније био унапређен у чин генерал-лајтнанта. Тада је одређен да организује продор јединица НОВЈ у Србију, али је почетком 1944. пребачен на нову дужност, команданта Главног штаба НОВ и ПО Војводине. Јединице под његовом командом и делови 3. Украјинског фронта (групе армија) маршала Фјодора Толбухина ослободиле су током октобра 1944. Банат, Бачку и делове Срема и учествовале у ослобођењу Београда.

Након тога, у великој Батинској операцији (11 – 29. новембра 1944) форсиран је Дунав и ослобођена Барања. Оперативни план за ову операцију заједнички су направили Толбухин и Нађ са својим начелницима штабова, на састанку у Србобрану 6/7. новембра.

У јануару 1945. НОВЈ прераста у Југословенску армију (ЈА), у оквиру које су формиране три, а касније још једна армија. Коста Нађ је постављен за команданта Треће армије ЈА, у чијем су саставу биле три војвођанске дивизије (16, 36. и 51) и у непријатељској позадини, 6. и 10. корпус. Трећа армија је учсетвовала у борбама на Сремском фронту, а након његовог пробоја, 12. априла, у Дравској операцији ослобађа Славонију, Подравину и Штајерску, да би 9 ‒ 15. маја сломила последњи организовани непријатељски отпор, у троуглу Клагенфурт-Цеље-Марибор.

Након завршетка ових борби Коста Нађ је послао Титу лаконски телеграм:

Друже Тито, рат је завршен.

И заиста, била је то објава дефинитивног краја Другог светског рата на европском континенту.

У збиркама Одељења за новију историју Музеја Војводине налази се неколико предмета који су припадали Кости Нађу. Посебно занимљив је његов пиштољ, који је изложен на сталној поставци у Дунавској 37.

У питању је „Walther PPK“(PPK ‒ Polizeipistole Kriminal), веома популарно и квалитетно оружје. Настао је у Немачкој 1930, за наоружање полицијских детектива у цивилу и царинских службеника. Произвођен је до 1999, у више од милион примерака. Произвођач је Karl Walther Waffenfabrik из града Цела-Мелис (Zella-Mellis) у покрајини Тирингија, у централној Немачкој.

Пиштољ Косте Нађа, са фабричким бројем 334891 К произведен је 1941. и ратни је плен. У питању је нешто луксузнија верзија, са продужетком за ослањање малог прста десне руке при окидању.

Предраг Бајић, виши кустос – историчар

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar