Дах Балтика: Тенденције естонског дизајна стакла у геополитичком контексту - Музеј Војводине

Дах Балтика: Тенденције естонског дизајна стакла у геополитичком контексту

05.04.2017. | Предавања

У среду, 5. априла 2017. године у 19 сати, Дунавска 35, одржаће се предавање “Дах Балтика: Тенденције естонског дизајна стакла у геополитичком контексту”.

Предавач је Стефан Зарић, историчар уметности.

На основу истраживачког семестра на Тарту универзитету, Естонија, и праксе на изложби Увод у естонски дизајн кустоскиње и директорке Музеја примењене уметности и дизајна из Талина Каи Лобјакас, мастер студент историје модерне уметности, Стефан Жарић, ће у оквиру изложбе нордијског стакла одржати предавање о тенденцијама естонског дизајна у Музеју Војводине, у Новом Саду.

Пратећи недавни акт Уједињених Нација којим су балтичке земље официјелно проглашене земљама Северне Европе, предавање настоји да контекстуализује тенденције естонског дизајна, на примеру стакла, између идеолошких матрица Шведске, царске и совјетске Русије, и Финске, од шведских освајања па до приспајања Европској Унији. У складу са тиме, поставља се питање на који начин границе, како постојеће тако и оне наметнуте, дефинишу биолошки али и културни код једне нације, самим тим утичући и на формирање уметничких поетика и дизајнерских решења.

Најопштије схватање дизајна јесте да је он вид креативног решења на задати или присутни проблем. И док су ликовне уметности, поготово у Совјестској матрици схватане као средство емитовања идеологије, дизајн јесте морао бити утилитариан, али његова скрајнутост оставила је више места креативности. Пратећи историју естонског дизајна уопште, а нарочито стакла које се налазило између царских поруџбина и модернистичких тендеција Финске, уочава се тежња да се национални дизајн, а самим тим и идеја нације, изграде по узору на Северни, а потом и Западни културни код, док се исток херитолошки филтрира. С друге стране, географска, геолошка, лингвистичка и етничка јединственост Естоније на известан начин, пре свега у савременом дизајну, испливала је као производ свести о независноти И њеној визуелној репрезентацији.

Поред презентације историјских дизајнерских пракси, предавање ће на известан начин бити и својеврсна презентација савремених естонских дизајнера стакла. Предавање је уједно и прва презентација о естонској националној уметности у оквиру националне музејске сцене.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar