Дани европске баштине у Музеју Војводине 2023. - Музеј Војводине

Дани европске баштине у Музеју Војводине 2023.

14.09.2023. | Актуелно, Догађаји, Радионице и играонице

 

Дани европске баштине ове године биће обележени темом „Живо наслеђе“, која се односи на праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе. Разноврсне вештине, занати и професије нам омогућавају да очувамо и сачувамо наше наслеђе на много начина.Током обележавања Дана европске баштинe у Музеју Војводине дружите се са кустосима педагозима! Од 15. до 30. септембра, за најављене школске посете, припремили смо две занимљиве радионице.

 

БИЛО ЈЕДНОМ НА СОКАКУ ДЕЧИЈЕ ГРАЈЕ И ИГРЕ НА ДОХВАТУ!
Сасвим смо сигурни да дечије игре постоје колико и човек. Многи трагови тих игара чувају се у нашим музејским збиркама. У традиционалном наслеђу остале су забележене многе игре којима су се некада занимала деца. Да ли сте чули за неке од њих? Да ли знате како се игра Коларићу панићу, Ледене краљице, Лопова и жандара, Између две ватре, Ћораве баке… Хајде да се подсетимо, хајде да се заједно играмо као и деца некада, сложно, са осмехом на лицу и телом у покрету. Хајде да заједно вратимо дечију грају на наше улице и дворишта.

Узраст:
Ученици I и II разреда основне школе

Време одржавања:
По договору и најави на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Место одржавања:
Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад

Цена:
Од 15 до 30. септембра бесплатно.

 

ВЕЗЕШ ТИ, ВЕЗЕМ ЈА, ТО ЈЕ НАША БАШТИНА
Завиримо у ормане наших бака, истражимо на изложби примере ручног рада – хеклања, штрикања, ткања, веза…Можете ли замислити колико је стрпљења, упорности, вештине и труда требало да се направе сви ти радови од текстила који су красила куће наших предака, а красе и наше куће данас? Платно, конац, игла и време…бод по бод, слажу се боје, настају мотиви и читаве приче… Да ли је лако концем и иглом шарати увери се заједно са нама и сачувај од заборава ову технику ручног рада…

Узраст:
Ученици III и IV разреда основне школе

Време одржавања:
По договору и најави на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Место одржавања:
Музеј Војводине, Дунавска 35, Нови Сад

Цена:
Од 15 до 30. септембра бесплатно.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar