Музеј Војводине угостио веслаче римског ратног брода Danuvina Alacris - Музеј Војводине

Музеј Војводине угостио веслаче римског ратног брода Danuvina Alacris

13.09.2022. | Вести

Музеј Војводине угостио је веслаче римског ратног брода Danuvina Alacris, који је у склопу међународног пројеката Living Daniube limes посетио Нови Сад.

Приликом посете Музеју учесници пројекта имали су прилику да посете антички део сталне поставке Музеја и актуелну изложбу Сан неолитске ноћи, а потом да уживају у посластицама староримске кухиње.

Посластице је припремила археолог Илдико Медовић, а рецептуру је осмислила на основу археоботаничких налаза Александра Медовића, археоботаничара.

На трпези су се нашле урме са бадемом и бибером, смокве са орасима и ђумбиром и традиционални libum по рецепту конзула Ката. Све то посетиоци су залили вином са Фрушке горе које своју традицију негује још од античких времена.

Новосађани су се са учесницима овог пројекта могли дружити на пристаништу веслачког клуба Данубиус где су могли да се одену у римске тоге, да се сликају на броду Danuvina Alacris, али и да зароне у виртуалну реалност кроз мобилне апликације Музеја Војводине.

Ова пловидбена авантура је део транснационалног пројекта Living Daniube limes (Живи дунавски лимес) који финансира ЕУ, а укључује партнере из 10 подунавских земаља, међу кијима је 19 универзитета и државних и приватних предузећа, као и 27 придружених стратешких партнера, а међу њима је и Музеј Војводине.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar