"Добруџански ратници" у Дому војске - Музеј Војводине

“Добруџански ратници” у Дому војске

21.02.2018. | Изложбе

У среду, 21. фебруара 2018. године у 19 часова, у Дому војске у Новом Саду, Београдски кеј 9, отвара се Изложба “Добруџански ратници”, аутора др Предрага Бајића, вишег кустоса – историчара, Илије Комненовића, музејског саветника – историчара и мр Војислава Мартинова, кустоса – историчара. Рецензенти изложбе су др Милан Мицић и проф. др Слободан Бјелица.
Организатори су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца “Обилић 1912-1918” Нови Сад, Прва бригада Копнене војске и Музеј Војводине.

О изложби ће говорити аутори и рецезенти.
Поздравну реч даће јереј Ђорђе Стојисављевић, надлежни војни свештеник и Батрић Ћаловић заменик председника Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца “Обилић 1912-1918”.
Водитељ програма ће бити Младен Максимовић, подпредседник Удружења “Обилић 1912-1918”.
У музичком делу програма наступиће Друштво за неговање и очување српске традиције “Звуци с камена” из Новог Сада.

Изложбу је реализовао Музеј Војводине у сарадњи са Националним војним музејом из Констанце (Румунија), поводом стогодишњице уласка Румуније у Први светски рат и борби у Добруџи, подручју између окуке Дунава и Црног мора. Она говори о учешћу 1. Српске добровољачке дивизије у тим борбама. Ову дивизију, као и касније формирану 2. Српску добровољачку дивизију (од њих је формиран Српски добровољачки корпус) чинили су махом ратни заробљеници и пребези из аустро-угарске војске на Источном фронту, међу којима је био велики проценат Срба из Баната, Бачке, Барање, Срема, Босне, Херцеговине, Црне Горе, Далмације, Лике, Баније, Кордуна и Славоније. Такође су приказани догађаји у овим јединицама током бољшевичке револуције у Русији, њихово драматично пребацивање на Солунски фронт и касније учешће Југословенске дивизије у пробоју Солунског фронта.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar